Bosna i Hercegovina     | 06.09.2018. 12:23 |

Nije podržan veto Kluba Bošnjaka na zaključke protiv izvještaja o Srebrenici

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6.septembra (FENA) – Na sjednici Vijeća naroda RS-a danas nije podržan veto Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995 biće održana 6. septembra.

Ovo pitanje razmatrat će Zajednička komisija Narodne skuštine i Vijeća naroda RS-a, a ukoliko ne bude dogovora, o skupštinskim zaključcima, usvojenim 14.augusta uz protivljenje Bošnjaka, izjasnit će se entitetski Ustavni sud.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović ističe da su zaključci Narodne skupštine RS-a činjenično neutemeljeni, a ustavno neosnovani i stoga neprihvatljivi za bošnjački narod.

-Na sceni je realizacija drugog Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti, jer se kroz zaključke želi izvršiti prekrajanje istine o Srebrenici, negirati genocid, prikriti istorijske činjenice, promijeniti karakter rata u BiH, minimizirati žrtve agresije i genocida, a naročiti brisati nacionalni i vjerski identitet Bošnjaka - smatra on.

Hadžiomerović naglašava da niko ne minimizira nedužne i srpske žrtve, ali je, kaže, ovdje riječ o informaciji koja se odnosi na Srebrenicu 1995.godine.

-U srednjem Podrinju stradalo je oko 23.000 Bošnjaka ili 30 posto od ukupnog broja stradalih. Pokušavati minimizirati ili brisati žrtve takvog jednog genocida je apsolutno nedopostivo – rekao je Hadžiomerović.

U konačnici, očekuje da Ustavni RS-a potvrdi da je skupštinskim zaključcima kojima se, između ostalog, odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu usvojen prije 14 godina, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

- Nezabilježeno je u svijetu da onaj ko je počinio genicid formira komisiju, koja bi trebalo da se supostavi sudskim činjenicama i presudama o genocidu u Srebrenici – rekao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.    

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo