Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 06.09.2018. 12:32 |

Sastanak predstavnika Sjedinjenih Država i Indije u New Delhiju

FENA Internet

NEW DELHI, 6. septembra (FENA) - Predstavnici Sjedinjenih Država i Indije započeli su razgovore u New Delhiju s ciljem unapređenja političkih odnosa i saradnje u oblasti sigurnosti.

Zvaničnici se nadaju postizanju sporazuma o vojnim komunikacijama koji bi mogao dovesti do povećanja prodaje američkog oružja toj južnoazijskoj zemlji.

Američki sekretar odbrane Jim Mattis i državni sekretar Mike Pompeo sastali su se s ministricama vanjskih poslova Indije Sushmom Swaraj i odbrane Nirmalom Sitharaman.

Dvije najveće demokratije u svijetu traže načine za suprotstavljanje širenju utjecaja Kine na azijskom kontinentu, naročito u Pakistanu, jugoistočnoj Aziji i Indijskom okeanu, prenosi Reuters.

Prije dolaska u Indiju, Pompeo je u Islamabadu održao razgovore s novim premijerom Pakistana Imranom Khanom i šefom vojske Qamarom Javedom Bajwom.

Washington i New Delhi dijele zabrinutost zbog pakistanskih antizapadnih i antiindijskih militantnih grupa.

Vlade Sjedinjenih Država i Indije žele potpisati Sporazum o kompatibilnosti i sigurnosti komunikacija (COMCASA), koji bi mogao dovesti do prodaje osjetljive američke vojne opreme Indiji.

Sjedinjene Države su drugi najveći dobavljač oružja Indiji, s kojom su u protekloj deceniji zaključili ugovore vrijedne 15 milijardi dolara.

Stručnjaci smatraju da bi potpisivanje sporazuma moglo smanjiti mogućnost da Sjedinjene Države nametnu sankcije Indiji zbog planiranja kupovine ruskih raketnih sistema S-400.

Sjedinjene Države također podstiču Indiju da obustavi uvoz nafte iz Irana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Zelenski: Američka pomoć će spasiti živote i donijeti pravedan kraj rata s Rusijom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta