Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 06.09.2018. 11:09 |

U protestima u Iraku smrtno stradala jedna osoba, 25 ozlijeđeno

FENA Internet

BASRA, 6. septembra (FENA) – Jedan demonstrant je poginuo, a njih 25 povrijeđeno u sukobu sa iračkim sigurnosnim snagama u Basri, prenosi Reuters.

U južnom Iraku, centru šiitske većine, proteklih sedmica izbijaju nemiri usljed nezadovoljstva stanovništva zbog korupcije, rušenja objekata, čestih nestanaka struje te problema sa vodosnabdijevanjem.

Stanovnici u Basri, gradu s više od dva miliona ljudi, kažu da je voda za upotrebu kontaminirana solju te da je na stotine ljudi hospitalizirano zbog konzumacije takve vode za vrijeme vrućih, ljetnih mjeseci.

Tokom prošle noći demonstranti su blokirali ulaz u obližnju luku Umm Qasr. Blokirali su i autocestu koja vodi od Basre do Bagdada te zapalili glavnu zgradu pokrajinske vlade pred kojom protestuju tri dana.

Nezadovoljstvo javnosti je poraslo u vrijeme kada se političari bore da formiraju novu vladu nakon parlamentarnih izbora održanih u maju.

U utorak je u sukobima smrtno stradalo pet demonstranata, što je samo povećalo ogorčenost mase.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Erdogan u posjeti Iraku

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta