Stranačke aktivnosti     | 06.09.2018. 09:32 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 06.09.2018. 

Bećirović u Mostaru: Dok etnokrati razdvajaju mlade, oni ujedinjeni odlaze iz zemlje! 

Obraćajući se mnogobrojnim građanima Mostara, kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je poručio da ovaj dio Bosne i Hercegovine više nikada neće biti marginalizovan u političkim tokovima: „Mostar i Hercegovina zaslužuju da im se posveti najozbiljnija pažnja kako bi izašli iz trenutnog stanja beznađa i bezvlašća. Ne mogu Mostar i Hercegovina biti kusur kojim se već decenijama poravnavaju međusobni dugovi pojedinih politika”, izjavio je. 

„Zar je previše tražiti da Mostarci imaju mogućnost da biraju lokalnu vlast? Je li previše tražiti da se zaustavi i sankcioniše segregacija i diskriminacija u školstvu, u zapošljavanju u javne institucije, u raspolaganju javnim dobrima? Ovdje zapravo na sceni imamo iživljavanje nad ovdašnjim narodom, uskraćivanje temeljnog demokratskog prava na izbor vlasti, prava na zaštitu od diskriminacije, prava na jezik, prava na ustavom zagarantovanu ravnopravnost i niza drugih prava. Razni oblici institucionalne nepravde u Hercegovini bi se mogli nabrajati gotovo u nedogled,“ rekao je Bećirović. 

„Posljedica vođenja pogrešne politike ogleda se u masovnom odlasku omladine. Dok im ovdje govore da u Mostaru moraju biti odvojeni, oni ujedinjeni, bez razlike,odlaze u Berlin ili Beč, gdje ih niko ne pita ni ko su oni, ni ko im je komšija. Tamo im je jedino bitno da žive u sređenoj državi, neopterećenoj tom vrstom nazadnih ideologija. Suštinski, Hercegovina je ključ za razrješenje svih bitnih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini, a ne sporedna karika. U Hercegovini se dobija bitka za pravnu državu utemeljenju na principima ravnopravnosti, poštivanja ustavnog poretka i zaštite cjelovitosti Bosne i Hercegovine,“ zaključio je. 

Pored autora prof. dr. Denisa Bećirovića, o knjizi „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori: Nermin Nikšić, Saša Magazinović, prof. dr. Anto Domazet, mr. Ferid Buljubašić, Mustafa Polutak, Dino Mustafić, Lana Prlić i doc. dr. Benjamina Londrc. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu