Ekonomija     | 06.09.2018. 08:45 |

Međunarodni aerodrom Sarajevo obara rekorde po broju opsluženih putnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom mjeseca augusta prošlo je 159.506 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u povijesti ovog aerodroma.

Rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu oboren je i u julu, te je ovo drugi mjesec zaredom u kojem Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi povijesne rezultate.

Također, ovo je prva godina u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo u kojoj je zabilježeno više od 150.000 putnika u jednom mjesecu, rekord koji se također ponavlja već drugi mjesec zaredom - izjavila je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut.

Ovim Međunarodni aerodrom Sarajevo nastavlja stabilan rast prometa, u prosjeku 12 posto u odnosu na prošlu godinu, a rast se bilježi i u svim drugim segmentima.

- Primjera radi, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.586 aviooperacija, što je za 5 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno 348.467 kg komercijalnog karga, odnosno 60 više u odnosu na isti mjesec 2017. godine - naglasila je Bagarić-Arnaut.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je tako tokom ove godine prošlo ukupno 749.028 putnika, što predstavlja veći broj nego broj putnika u cijeloj 2014. godini. Šta više, tokom protekla tri mjeseca Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je preko 400.000 putnika, što nikada ranije nije zabilježeno u nekom tromjesečnom periodu.

Sa Međunardnog aerodroma Sarajevo operira oko 20 aviokompanija, a tokom ljetnjih mjeseci postoji i veliki broj čarter prevoznika, koji prevoze putnike na razne turističke destinacije.

- Ovaj kontinuiran rast koji bilježimo još od 2013. godine konstatno usložnjava zahtjeve korisnika naših usluga, ali se sve aktivnosti i dalje obavljaju bez gužvi ili bilo kakvih problema. Za takve rezulate zaslužan je cijeli kolektiv Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ali i Granične policije BiH, UIO BiH, te brojnih drugih kolektiva koji djeluju na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo -  naglašava Bagarić-Arnaut. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Aerodrom Sarajevo - Zbog magle otkazani letovi za Beč, Zagreb i Istanbul

MAS: Zbog poboljšanja vremenskih uslova jutros realizirani letovi za Zagreb i Beč

Aerodrom Sarajevo za 11 mjeseci opslužio 1.285.116 putnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo