Regija     | 05.09.2018. 19:54 |

Slovenska policija niječe veze sa "štajerskom stražom", ali provodi istragu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 5. rujna (FENA) - Ravnateljstvo slovenske policije distanciralo se u srijedu od sumnji da neki pripadnici policije održavaju veze s kontroverznim političarem iz Maribora i njegovom "štajerskom stražom", navodnom paravojnom skupinom. 
 

"Policija ne raspolaže podacima o upletenosti policajaca u slučaj postrojavanja štajerske straže, no unatoč tome u vezi s tim slučajem provodimo unutarnju istragu", priopćeno je iz uprave policije u Ljubljani.

Potkraj tjedna su se na društvenim mrežama pojavili  snimci o postrojavanju straže, a na kojemu se vide deseci zamaskiranih muškaraca, od kojih neki u rukama imaju puške ili sjekire.

Osnivač "štajerske straže" Andrej Šiško iz Maribora izjavio je u utorak da u policiji ima svoje izvore i da većina policijskih djelatnika simpatizira s njegovom inicijativom o uspostavi lokalnih paramilitarnih odjela koji bi između ostalog, kako navodi, štitili granicu od migranata.

Šiško je nekadašnji vođa navijača mariborskih "viola", ultra-navijača mariborskog nogometnog kluba, a predstavlja se kao ekstremni desni političar i "štajerski domoljub".

Mediji navode da je više puta bio u zatvoru, među ostalim optužen za iznudu i pokušaj ubojstva, te da je u jednom slučaju na optuženičkoj klupi sjedio zajedno sa šefom Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmagom Jelinčičenm koji se nakon četvorogodišnje pauze na izborima u lipnju ponovo vratio u parlamentarne klupe.

Sa svojom karakterističnom crvenom šilter-kapom Šiško se pojavljuje često u reality show emisijama, ali i na političkoj sceni, do sada je osnivao više stranaka koje nisu imale uspjeha na lokalnim ili državnim izborima. Lani je nastupio kao kandidat na predsjedničkim izborima i osvojio 2,2 posto glasova, uglavnom populističkim izjavama o Sloveniji kao korumpiranoj državi i posebno alarmiranjem birača zbog navodne velike migracijske opasnosti i stranaca koji prijete identitetu Slovenaca, prenosi Hina.

Odmah nakon što su se snimci o postrojavanju Šiškove postrojbe koju navodno sastavljaju veterani slovenskog rata za osamostaljenje pojavili na društvenim mrežama, od njih su se ogradile političke stranke, tehnička vlada Mire Cerara, te budući premijer Marjan Šarec i predsjednik Borut Pahor, a policija je potvrdila da je povela istragu i predkazneni postupak zbog navodnog formiranja nezakonite naoružane skupine.

Mediji navode da bi paravojna skupina koju vodi Šiško mogla donijeti štetu reputaciji Slovenije budući da su vijest o "štajerskoj gardi" prenijeli i strani mediji, ne samo u regiji nego i u Austriji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Udruga slovenskih antifašista i partizana ogradila se u srijedu od Šiškove skupine, nakon što su zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) iznijeli sumnje da stoji iz Šiškove provokacije, kako bi se odvratila pozornost javnosti od, po njihovoj ocjeni, prvih političkih skandala vlade Marjana Šareca u nastajanju i problema s kojima se susreće država.

Zastupnik SDS-a stranke i dosadašnji predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih i obavještajnih službi Branko Grims izjavio je da je jedan član  partizanske udruge nedavno primio Šiška i da je podržao njegova predstavnika na zadnjim lokalnim izborima u jednoj općini, ali i da je Šiškova "straža" nekoć provokativno nastupala i s crvenom zvijezdom, simbolom komunizma iako sada nastupa kao nacionalistička organizacija.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana