Bosna i Hercegovina     | 05.09.2018. 17:03 |

Zgrada Studentskog centra Zenica uskoro u novom ruhu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 5. septembra (FENA) - Nakon što je proljetos urađena prva faza obnove Studentskog centra Zenica (SCZ) kada je postavljena nova fasada na gornjem dijelu zgrade, ovih dana počela je i realizacija druge faze radova u sklopu projekta energetskog utopljavanja objekta.

Kako je u izjavi za Fenu istakao direktor SCZ Dino Eminović, druga bi faza trebala biti okončana do kraja ovog mjeseca.

- Ako vremenske prilike budu povoljne, posao bi mogao biti gotov i za 10-ak dana, ali je sada izvjesno da ćemo do dolaska brucoša, odnosno do početka nove akademske godine, imati potpuno utopljenu zgradu - kaže Eminović.

On napominje kako je u centru trenutno smješteno samo nekoliko studenata koji su odlučili septembarske ispitne rokove spremati u Zenici, ali da povratak ostalih studenata očekuju 15. septembra. Brucoši će, pak, svoje sobe moći zaduživati od 1. oktobra.

- Konkurs za prijem traje do 26. septembra, a svu bismo proceduru trebali okončati do 1. oktobra. Tada će, osim onih koji budu primljeni, biti poznata i lista čekanja. Već nekoliko godina imamo više prijava nego je naš kapacitet pa vjerujemo da će tako biti i ove godine - ističe Eminović, dodavši da su već zaprimili više od 100 aplikacija.

Kapacitet SCZ je 228 ležaja, ali zbog međunarodne razmjene studenata i potrebe da se smjeste strani studenti, konkurs je raspisan za 220 mjesta. Od toga je 35 posto mjesta rezervisano za brucoše, a krevet mogu dobiti samo redovni studenti koji polažu ispite "godinu za godinu".

Inače, novac za prvu fazu postavljanja nove fasade, u iznosu od 50.000 KM, osigurali su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK te Univerzitet Zenica (UNZE), dok će radove druge faze, u istom iznosu, finansirati Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH.

- Do kraja ovog mjeseca raspisat ćemo i tender za nabavku solarnih panela za zagrijavanje. To je 40-ak hiljada KM vrijedan projekt, kojeg realiziramo sa Caritasom iz Švicarske, Kantonalnim ministarstvom obrazovanja ZDK i UNZE-om. Tako da ćemo uštediti dosta novca - zaključuje Eminović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

UNSA - Potpisani ugovori o praksi i istraživanju za studente medicinske grupacije i PMF-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo