Bosna i Hercegovina     | 05.09.2018. 16:27 |

Ministrica Pendeš informirala Ellen Germain o aktivnostima MO i OS BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sa suradnicima primila je danas u nastupni posjet novoimenovanu zamjenicu šefa Misije u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država Ellen Germain, s kojom je razgovarala o aktivnostima Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga BiH (OS BiH), te o dugogodišnjoj dobroj suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored zamjenice Germain, sastanku su nazočili i vojni izaslanik SAD-a brigadir Michael Tarquinto i politički savjetnik u Veleposlanstvu SAD-a u BiH Carrie Giardino, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pendeš je zaželjela dobrodošlicu zamjenici Germain, koju je je informirala o prioritetnim ciljevima i aktivnostima MO i OS BiH, kao što je aktivacija Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), čijim će aktiviranjem započeti implementacija dokumenta "Pregled obrane", doprinosu pripadnika MO i OS BiH u međunarodnim mirovnim misijama, suradnji u oblasti obrane sa drugim državama, osobito sa susjednim, što je izuzetno važno za održavanje sigurnosti i stabilnosti u regiji i svijetu, te kontinuiranom procesu prijama vojnika i časnika u OS BiH.

Germain se zahvalila ministrici Pendeš na informacijama i profesionalnom doprinosu pripadnika MO i OS BiH u mirovnim misijama, također je iskazala potporu Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Pendeš se zahvalila na potpori koju SAD-e pružaju BiH, što je potvrđeno nizom posjeta američke administracije našoj zemlji, posebno naglasivši potporu ministra obrane SAD-a Mattisa Bosni i Hercegovini, tijekom sastanka Američko-jadranske povelje u Republici Hrvatskoj.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pendeš na panel-diskusiji 'Zaštita demokratije u doba umjetne inteligencije - uloga žena u politici'

Pendeš s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika BHRT-a

Imamović i Pendeš razgovarali s komandantom EUFOR-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana