Regija     | 05.09.2018. 14:27 |

Crnadak: BiH smo stavili na mapu političkog dijaloga u regionu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5. septembra (FENA) - Bosna i Hercegovina je tokom neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) dobila punu podršku za svoje prioritete i teme koje je kandidovala tokom njenog predsjedavanja ovim procesom, rekao je šef bh. diplomatije Igor Crnadak.

Nakon četvrtog sastanaka SEECP-a u Banjoj Luci, Crnadak je rekao da je moto predsjedavanja „Bolja povezanost za bolji život“ i stoga je najviše pažnje bilo posvećeno infrastrukturnoj i digitaloj povezanosti te povezanosti među mladim ljudima u regionu i svih učesnica procesa u zajedničkom rješevanju problema poput organizovanog krimanala, migracija, borbe protiv terorizma.

Najavio je da će BiH, tokom predsjedavanja SEECP-om, organizovati parlamentranu konferenciju, poslovni forum, kao i diplomatsku školu za mlade diplomate, a predsjedavanje će u junu 2019. godine završiti samitom procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Crnadak smatra da je ovo skup donio afirmaciju i Banje Luke, entiteta RS i BiH te stavio na mapu političkog dijaloga u regionu.

Na sastanku u Banjoj Luci su sudjelovali šefovi diplomatije Hrvatske Vesna Pejčinović Burić, Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Srđan Darmanović, te zamjenici ministara sudionica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Bilo je, kazao je, riječi i o odnosima u regionu, te apelovao da se ne radi ništa što bi moglo komplikovati razgovore Beograda i Prištine.

- Nadam se da će doći do dogovora koji bi bio prihvatljiv za obje strane, što bi relaksiralo odnos ne samo u regionu, već i u Evropi - kazao je.

Crnadak je rekao da je, zahvaljući SNSD-u, Priština dobila pravo da bude učesnik SEECP-a.

- Ako bilo ko demantuje ono što ću sljedeće reći, odmah ću dati ostavku. Beograd i Priština imaju sporazum o učestvovanju na regionalnim događajima. Na osnovu tog sporazuma, 2014. na samitu SEECP-a u Bukureštu, donesena je odluka da Kosovo bude učesnik u okviru SEECP-a i za to su glasali i ljudi iz SNSD-a. Pogledajte samo ko je bio u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine do 2014. godine - kazao je Crnadak.

Dodao je da ne postoji mogućnost seletivnog pozivanja ili nepozivanja država na ovakve događaje.

- Druga je stvar što se Miloradu Dodiku ne sviđa što pravimo u Banjoj Luci velike događaje u kojima njega nema - tvrdi on.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom