Bosna i Hercegovina     | 05.09.2018. 14:17 |

GIZ: Drugi  ciklus edukacije za mentore praktične nastave u firmama BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. septembra (FENA) - Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i razvoj – GIZ, u saradnji sa ministarstvima obrazovanja i privrede te Privrednom komorom BPK-a, organiziralo je drugi ciklus edukacije za mentore praktične nastave u firmama na području Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Kroz projekat "Stručno obrazovanje u BiH" GIZ  nastoji u saradnji sa predstavnicima privrede i obrazovnih institucija poboljšati stručno obrazovanje i time suštinski doprinijeti razvoju obrazovnog sistema koji je usmjeren na tržište rada. Edukacija mentora, koji bi kao voditelji obrazovnog procesa u firmama preuzeli odgovornost za učenike i učenice na praktičnoj nastavi predstavlja jednu od komponenti projekta.

Edukator Mirza Jusfović podsjetio je da stupanjem na snagu novog Pravilnika o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata u BPK Goražde, u novoj školskoj godini svi poslovni subjekti koji primaju učenike na praktičnu nastavu imaju obavezu da imenuju mentora.

- Veliko je interesovanje za ovaj vid edukacije u Goraždu, gdje i u ovom drugom ciklusu imamo 18 prijava, dok smo u drugim gradovima radili samo po jedan ciklus. Vjerovatno je razlog tome ovaj Pravilnik koji reguliše praktičnu nastavu i propisuje određene obaveze privrednih subjekata koji, ukoliko žele imati učenike na praksi, moraju imati obučene mentore - pojasnio je Jusufović.  

Sanida Hasanović-Čar, stručna savjetnica na projektu GIZ, naglasila je da je cilj ojačati pedagoške kompetencije mentora i njihovu vještinu planiranja rada s učenicima na praktičnoj nastavi.

- Ova edukacija namijenjena je za osobe zaposlene u privrednim subjektima koji će dati doprinos kvalitetnom stručnom obrazovanju, kako bi iznjedrili više stručnjaka koji će dati važan doprinos ekonomskom rastu zemlje,  a time i boljem imidžu stručnog obrazovanja - kazala je ona.

U okviru edukacije kroz koju se nastoje prenijeti pedagoške kompetencije na osobe koje rade u privredi, poseban akcenat bit će stavljen na rješavanje konflikta s učenicima koji nedolaze na praktičnu nastavu.

Direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dika Makota naglasila je važnost edukacije i u ovom segmentu stručnog obrazovanja.

- Ministarstvo obrazovanja nastojalo je pratiti trendove koje traži privreda i tržišta rada, tako da smo jako zadovoljni što prvi u BiH primjenjujemo ovaj inovativan projekat - kazala je Makota.

U drugom ciklusu edukacije na području BPK Goražde učestvuju firme iz mašinske i poljoprivredne industrije, kao i kompanije koje se bave trgovačkom i hemijskom djelatnošću.

Naredne edukacije održat će se u Banja Luci i Mostaru.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'