Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.09.2018. 11:24 |

Pompeo doputovao na razgovore s novim pakistanskim premijerom Imranom Khanom

FENA Internet

ISLAMABAD, 5. septembra (FENA) – Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je danas u Pakistan kako bi se susreo sa novim premijerom te zemlje Imranom Khanom i šefom vojske Qamarom Javedom Bajwom, prenosi Reuters.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Pakistana zategnuti su posljednjih nekoliko godina. Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa smanjila je vojnu pomoć Pakistanu zbog optužbi da pomaže talibanima, dok vlasti u Islamabadu to negiraju.

Novi ministar vanjskih poslova Pakistana Shah Mehmood Qureshi izjavio je da će razgovarati sa Pompeom o  ukidanju 300 miliona američkih dolara pomoći za pakistansku vojsku.

Očekuje se da će Pompeo razgovarati s domaćinima i o mogućim planovima Pakistana da zatraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za sprečavanje ekonomske krize.

U julu je Pompeo rekao da nema nikakvog razloga da MMF da novac Pakistanu, koji bi se onda koristio za isplatu dugova Kini.

Pompeo i američki sekretar odbrane Jim Mattis sastat će se u četvrtak sa svojim indijskim kolegama u Nju Delhiju, a očekuje se da će finalizirati odbrambene sporazume koji bi mogli približiti njihove vojske usred rastućeg utjecaja Kine.

Do razgovora dolazi i zbog neprijateljstva SAD-a prema indijskim tradicionalnim saveznicima Iranu i Rusiji, protiv kojih je Vašington uveo sankcije. Iran je veliki dobavljač nafte Indiji, a dvije trećine indijske vojne opreme dolazi iz Rusije.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta