Magazin     | 05.09.2018. 08:08 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 5. rujna (FENA) -

- 1698. Nakon što se vratio s putovanja po zapadnoj Europi, Petar Veliki odlučio je u Rusiju uvesti porez na brade. Obvezno brijanje prvo je uveo u vojsku, a zatim i cijelu zemlju, pri čemu su samo svećenici i seljaci bili izuzeti. Plemići koji su željeli zadržati bradu morali su od tada plaćati porez od 100 rubalja na godinu.

- 1857. Umro Auguste Comte, francuski matematičar i filozof, osnivač pozitivizma, filozofskog pravca koji odbacuje svaku metafiziku i uzima iskustvo kao jedini izvor pozitivne spoznaje. Comte je prvi mislilac koji je zakone o razvoju ljudskog društva povezao u jedinstven sustav i tako zadao temelje buržoazijskoj sociologiji. 

- 1946. Rođen Freddie Mercury, britanski pjevač, tekstopisac i producent, najpoznatiji kao pjevač britanskog rock sastava Queen. S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti.

- 1980. U Švicarskoj pušten u promet najduži tunel na svijetu, 16,3 kilometara dugačak put kroz alpski masiv St. Gotthard. Tom betonskom cijevi putovanje sa sjevera Švicarske prema jugu skraćeno je oko dva sata.

- 1997. Umrla Majka Tereza, misionarka koja je život posvetila siromašnima i bolesnima. Za svoj rad dobila je 1979. Nobelovu nagradu za mir. Albanka rođena u Skoplju, stupila je 1928. u družbu Majke Božije od Loreta.

- 2005. U padu zrakoplova boing 737-200 indonezijske zrakoplovne kompanije Mandela na naseljeno područje na sjeveru ostrva Sumatra poginulo je 149 osoba. Pad zrakoplova je preživjelo 15 putnika.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo