Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 14:22 |

HKD Napredak - Glavna podružnica Mostar čestita početak nove školske godine

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 4. rujna (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak - Glavna podružnica Mostar želi uspješan početak nove školske godine svim učenicima, prosvjetnim djelatnicima, školskim uposlenicima, s nadom da će obrazovanje učiniti prosperitetnim sve građane ove zemlje.

HKD Napredak osnovan je davne 1902. godine upravo radi financijske potpore i pomaganja najprije učenicima, mnogobrojnim zanatlijama, a kasnije i studentima. U povijesnim okolnostima HKD Napredak školovalo je mnoge generacije učenika i studenata, njih oko 16.000.

Među poznatim stipendistima Napretka bili su nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, K. Mijić te pjesnik Nikola Šop.

Važnost obrazovanja i očuvanja čovjekove kulture i tradicije glavna su ideja i vodilja HKD Napredak. U dugom povijesnom slijedu Napredak je posjedovao i danas posjeduje obvezatan obrazovni karakter imajući u vidu nakladničku i umjetničku djelatnost ove grupacije.

Redovito od 1908. do 1947. izlazi Hrvatski narodni kalendar i svake se godine dodjeljuju stipendije siromašnim studentima. U budućnosti kao i sadašnjosti potrebni su kvalitetni obrazovni i odgojni sadržaji koji će animirati mlade i zaštiti ih od modernih stranputica života. HKD Napredak čini to svakodnevno uz geslo: "Od kolijevke do groba, najljepše je đačko doba", priopćeno je iz Napretka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Napredak organizira Tečaj copywritinga i SEO copywritinga

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo