Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 14:20 |

MVP: BiH u regionalnim inicijativama s Kosovom samo uz dogovor s Beogradom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Bosna i Hercegovina kao zemlja koja nije priznala Kosovo i koja ima izrazito prijateljske odnose sa susjednom Srbijom do sada nije učestvovala, niti će učestvovati na regionalnim sastancima na kojima učestvuju predstavnici Kosova bez dogovora sa Beogradom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima u vezi s neformalnim sastankom ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će sutra biti održan u Banja Luci, navode da BiH predsjedava SEECP-om od 1. jula 2018. do 30. juna 2019. godine te da je neformalni sastanak ministara vanjskih poslova planiran u okviru tog predsjedavanja.

- U SEECP-u učestvuju i predstavnici Prištine od juna 2014. godine, nakon što je postignut dogovor Beograda i Prištine na Samitu u Bukureštu, prema kojem su definisani način i uslovi učešća predstavnika Prištine u regionalnim inicijativama - ističu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Naglašavaju da pitanje regionalnih odnosa i jačanja međusobnog povjerenja ne bi smjelo da se koristi za dnevno-političke obračune i za potrebe predizbornih kampanja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kosovo: U nedjelju glasovanje za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom?

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'