Sport     | 04.09.2018. 14:30 |

Deset ekipe iz regiona na rukometnom turniru "Više od igre"

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Udruženje za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta "Spiritus" od 7. do 9. septembra u Sarajevu organizira 3. međunarodni kadetski rukometni turnir "Više od igre".

Turnir je namijenjen dječacima uzrasta do 16 godina, a učestvovat će 10 ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. 

Na današnjoj pres-konferenciji PR turnira Marko Matović kazao je da je cilj organizacije turnira skretanje pažnje na rukomet kao sport za koji su mladi sve manje zainteresovani.

- Mladim rukometašima želimo da pružimo mogućnost da se se takmiče sa svojim vršnjacima iz zemalja regije i na da taj način unapređuju sebe kao igrače, a prije svega kao ljude. Također, želimo pružiti priliku trenerima da razmijene iskustva, te da se poboljša saradnja između klubova na regionalnom novu. Turnir je već regionalno prepoznat kao izrazito kvalitetan. U narednoj godini planiramo povećati obim turnira, na kojem bi učestvovalo 20 muških i 10 ženskih ekipa - naglasio je Matović. 

Na turniru će učestvovati ekipe - Dobova (Slo), Partizan i Crvena Zvezda (Srb), RK Balić - Metličić i Zamet (Hrv), Lovćen (CG), dok će bh. rukomet predstavljati Borac m:tel, Lokomotiva, Čelik Junior i selekcija grada Sarajeva.

Selektor ekipe Grada Sarajeva Zuhdija Korkarić kazao je da je okupio omladince iz rukometnih klubova i škola rukometa sa područija Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva u saradnji sa njihovim trenerima. 

- Uspjeli smo da napravimo ekipu koja, po meni, neće biti "lak zalogaj" nikome. Pokušali smo da se pripremimo, da se koliko-toliko uigramo, jer sve ostale ekipe su uigranije i duže su na okupu. To nam je veliki problem u odnosu na ostale ekipe, ali mislim da će momci koji imaju ovoliko htijenje i borbenost na kraju pokazati određeni kvalitet i imati šta da pokažu, te da će biti dostojan protivnik svim ekipama - kazao je Korkarić.

Proslavljeni bh. rukometaš Jasmin Mrkonja, selektor kadetske reprezentacije BiH, u ulozi promotora turnira naglasio je da je rad s mladima najbolji način da se izađe iz velike krize u kojoj se našao rukomet u BiH.

- Svu svoju energiju trebamo da usmjerimo u radu s mladima. Čestitam organizatorima što su u ovakvom  trenutku u kojem se nalazi naš rukomet odlučili da održe jedan ovakav turnir. Teško je naći spoznore, a država se se maćehinski odnosi prema sportu, ali ovaj turnir je dokaz da se ne trebe čekati na institucije, jer sami mi rukometni pregaoci moramo zajedno raditi i dogovorati se da izađemo iz krize u kojoj se nalazi naš rukomet - kazao je Mrkonja.   

Podršku u organizaciju turnira prvi je pružio Rukometni savez Kantona Sarajevo.

Zvanično otvaranja turnira će se održati u petka, 7. septembra, u 15.20 sati u Skenderiji, a  utakmice će se još igrati i u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmili. Finalni susret će se igrati u nedjelju, 9. septembra, u 11 sati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bašić objavio spisak rukometašica za susrete s Rumunijom i Hrvatskom

Žrijeb kvalifikacijskih grupa za rukometno EP 21. marta, BiH u trećem "šeširu"

Mirsad Terzić oprostio se od dresa reprezentacije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom