Kultura     | 04.09.2018. 09:33 |

Otvaranje izložbe i promocija knjige Asima Đelilovića 'Crtež u bh. dizajnu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Otvaranje izložbe i promocija knjige Asima Đelilovića "Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu", nastale u okviru platforme "Muzej u egzilu", bit će održano sutra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

"Muzej u egzilu" je platforma usmjerena ka predstavljanju bosanskohercegovačkog dizajna u modernom dobu, tačnije od vremena austrougarske uprave do danas.

Sama ideja nastala je 2009. godine, a od tada do danas autor je uspio oformiti kolekciju - jezgro zbirke koja danas broji više od 3.000 eksponata, zatim objaviti knjigu pod nazivom "Muzej u egzilu – Bosna i Hercegovina u modernom dobu" koja predstavlja sve najvažnije segmente zbirke, te organizirati nekoliko izložbi u Sarajevu, Bugojnu i Kranju (Slovenija).

U saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Travnika Đelilović je pripremio i objavio knjigu Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu – bosansko izdanje te elektronsko izdanje knjige na engleskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva 2017. godine.

Među autorima zastupljenim u ovoj knjizi su Alphons Mucha, Norbert i Walter Neugebauer, Ismet Mujezinović, Pablo Picasso, Mersad Berber, Abdulah Kozić, Mirko Ilić, Zlatko Ugljen, Ismar Mujezinović, Mirsad Konstantinović, Aleksandra Nina Knežević i Omer Halilhodžić, saopćeno je iz UGBiH. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!