Bosna i Hercegovina     | 03.09.2018. 18:31 |

PDPSBiH: Izmjene zakona o lijekovima i sukobu interesa te smjena Mektića

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Poslanica Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Maja Gasal Vražalica predložila je dopunu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojom bi bila omogućena nabavka vakcina.

Predstavnički dom trebao bi ovu dopunu razmatrati na sutrašnjoj sjednici Doma po hitnom zakonodavnom postupku, a na ovaj način Zakon bi trebao biti usklađen sa evropskom praksom.

Gasal Vražalica je podsjetila da je važećim Zakonom zabranjen promet vakcina na dosadašnji način (veledrogerija - Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, kantonalni zavodi za javno zdravstvo, domovi zdravlja na nivou općina), a slično je i na području Republike Srpske i Brčko Distrikta.

- Ovom zabranom je zdravstvenim ustanovama koje se bave javnim zdravstvom onemogućena nabavka vakcina i njihova daljnja distribucija u skladu s pravilima struke, odnosno u tzv. hladnom lancu, te je onemogućeno pružanje zdravstvene usluge vakcinacije - pojasnila je.

Također, na dnevnom redu sjednice je i zahtjev nekoliko poslanika da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Krivičnog zakona BiH koje podrazumijevaju efikasnije postupanje i procesuiranje djela terorizma u BiH i efikasniju međunarodnu saradnju.

U prvom čitanju trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH kako bi se on uskladio s propisima koji reguliraju sukob interesa i izvještaje o imovinskom finansijskom stanju nosilaca javnih funkcija.

Zakon predviđa uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog tijela za provođenje Zakona, odnosno Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, kao stalno, nezavisno i samostalno tijelo i detaljnije definira osobe na koja se Zakon primjenjuje.

Osim ovih zakonskih prijedloga jedna od tačaka dnevnog reda bit će i smjena ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića jer su zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara podnijeli poslanici SNSD-a i DNS-a zbog, kako kažu, neadekvatnog odgovora na povećan priliv migranata u BiH.

Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, mjesec dana uoči parlamentarnih izbora, zatražili su poslanici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak koji kažu da postoji pravna mogućnost za to.

Optužili su ga da je ignorirao i minimizirao situaciju u kojoj je u BiH od početka godine ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata te su dodali da je "lažnim i nepotpunim informacijama doprinio nespremnosti institucija da odgovore na ovaj izazov".

Na dnevnom redu je i Izvještaj, odnosno detaljna analiza rada Izvozno-kreditne agencije BiH te Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana