Bosna i Hercegovina     | 03.09.2018. 12:39 |

ŽO SDP-a ukazao na niz problema u obrazovanju

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 3. rujna (FENA) - Hercegovačko-neretvanski županijski odbor Socijaldemokratske partije BiH uputio je u ponedjeljak u Mostaru čestitku u povodu početka nove školske godine, ali i upozorio na mnoge probleme u obrazovanju.

Zastupnica SDP-a u Skupštini HNŽ-a Vesna Saradžić na konferenciji za novinare ukazala je na smanjenje broja učenika u HNŽ-u, probleme u sigurnosnom aspektu učenika, kao i na osnovna ljudska prava i slobode učenika, a koja se "vrlo često krše i predmet su trgovine i dogovaranja".

Osvrnula se na problem sigurnosti djece u prometu, kazavši kako su djeca na putu od kuće do škole u pojedinim situacijama izložena velikim rizicima, jer ih nezgode i ozljede "vrebaju" sa svih strana.

- Najviše su problematični pješački prelazi koji su većinom izblijedjeli i nevidljivi, i to objektivno predstavlja veliki problem, jer vozači na takav način se slabije kontroliraju i vrlo često dođe do incidenta. Stoga apeliramo da nadležni pojačaju brigu i kontrolu te poduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila djeca, najmlađi sudionici prometa koji su najugroženija kategorija - kazala je Saradžić.

Ukazala je na potrebu prisustva policije kako u okruženju škola, samim školama, tako i na mjestima gdje je rizično preći cestu i gdje pješački prijelazi nisu regulirani semaforima.

- SDP-ov plan za obrazovanje zauzima veoma bitno mjesto jer smo opredijeljeni za društvo znanja, a neizostavan dio toga je i borba za povećanje sigurnosti učenika. Nećemo se prestati boriti s ovim problemima i nastojat ćemo dati svoj doprinos u njegovom rješavanju - poručila je Saradžić.

Član Glavnog odbora SDP-a BiH Mladen Ćavar, čestitavši početak nove školske godine, također se osvrnuo na aspekt sigurnosti učenika, a posebice zanemarenim smatra problem zaštite djece od govora mržnje.

- Represivni organi ne sankcioniraju govor mržnje i povrede ravnopravnosti prava svih stanovnika. Naša djeca odrastaju u takvom okruženju što je neprihvatljivo. Govor mržnje u javnom prostoru uključujući i internet je veoma prisutan i eskalirat će u predizbornoj kampanji. To se pod hitno mora zaustaviti. Kaznenim zakonom su propisane kazne ali koliko mi je poznato još nitko nije procesuiran ni za govor mržnje ni za povredu ravnopravnosti - istaknuo je Ćavar.

Također je naveo problem okruženja u kojem djeca žive i školuju se, naglasivši kako u većini škola na našem području ne postoji dovoljan broj ispravnih protupožarnih aparata niti ispravnih hidranata, te kako nadležni nisu napravili planove evakuacije učenika po školama u slučaju katastrofe.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta