Kultura     | 02.09.2018. 19:54 |

Na Festivalu MESS koprodukcijska predstava Njemačke i Kameruna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Na ovogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS publika će moći pogledati i predstavu koja je nastala u koprodukciji Njemačke i Kameruna.

Trupe Kainkollektiv i OTHNI svoje putovanje zasnivaju na temi koja je jedan od najvećih tabua germansko-kamerunske historije: ropstvo. Trgovina "ljudskom robom“ počinje istovremeno s otkrivanjem globusa i prvim ekspedicijama iz 15. stoljeća, te postaje temelj bogatstva i napretka u Evropi i Sjevernoj Americi.

Evropa stvara kulturološku, političku i ekonomsku matricu svog vlastitog projekta Modernosti, dok ropstvo simultano evoluira kao skrivena, sablasna kontra-historija. Ipak, ta kontra-historija se ne nalazi samo na drugoj strani kovanice, već je i preduslov za napredak, bogatstvo i (kulturnu) svjetsku vladavinu Evrope. Susret vrlo različitih muzičkih tradicija stvara novi zvučni reljef koji dolazi u dodir s konkretnim i zamišljenim reljefima evropsko-afričke historije: od jadikovki preko radničkih i pjevova otpora do europskog repertoara opere. Ovo je izvedba muzičkog teatra koja dovodi naše nepoznato i potisnuto naslijeđe iz dubina historije dok ono ne eksplodira u našim ušima, saopćeno je iz Press službe MESS-a.

Kainkollektiv je umjetnička trupa nastala u Bochumu 2004. godine. U svom radu kombinuje teatar, instalaciju i izvedbe i ostvaruje saradnju sa brojnim domaćim i međunarodnim partnerima. Kainkollektiv se bavi povezanošću određenih lokalnih okolnosti u gradovima u kojima umjetnici iz ove trupe žive i rade sa nekim globalnim pitanjima koja sve više utječu na te okolnosti. Dorothea Marcus, kritičarka, za ovaj njihovu predstavu kaže da je to samokritični remiks koji poručuje da je umjetnost moguća u jednom ravnopravnom Novom svijetu.  

Selektor predstave je reditelj Dino Mustafić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom