Sport     | 02.09.2018. 16:29 |

Dvije hiljade biciklista na manifestaciji "Giro di Sarajevo"

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) -  Oko 2.000 biciklista iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je u ovogodišnjoj najmasivnijoj biciklističkoj manifestaciji u državi "Giro di Sarajevo".

Startne pozicije biciklisti su zauzeli ispred škole ''Skender Kulenović'' na Dobrinji, nakon čega su se u Nedžarićima priključili na glavnu gradsku saobraćajnicu, kojom su vozili do Vijećnice, te nazad do cilja na Vilsonovom šetalištu.

- Ova događaj predstavlja vrhunac biciklističke sezone u Bosni i Hercegovini, promociju biciklizma i zdravog života. Drago nam je što su u posljednjem periodu i nadležni prepoznali značaj biciklizma, te je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo jedan od pokrovitelja "Giro di Sarajevo"  - rekao je Feni jedan od organizatora Tarik Šabanović.

Kaže da se u proteklih 11 godina, koliko se organizuje "Giro di Sarajevo", broj biciklista u Sarajevu uvećao u toj mjeri da na desetine hiljada aktivnih biciklista koriste svakodnevno bicikl kao rekreaciju ali i alternativno sredstvo prijevoza.

To je svojim učešćem u trci pokazao i kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić koji je istakao zadovoljstvo što se sredstva izdvajaju za sve benefite koje biciklizam donosi jednoj urbanoj sredini. 

- Prezavodoljan sam ovolikim brojem učesnika, koji su pokazali da idemo dalje u razvoju biciklizma u Sarajevu. Zahvaljujući udruženju "Giro di Sarajevo" uređeno je dosta staza, a u tome će im i Ministarstvo nastaviti pružati podršku - kazao je za Fenu Kurić.  

Dolaskom na cilj učesnici su poručili da koristeći opremljene urbane staze za kretanje biciklista u Kantonu Sarajevo čuvaju prvenstveno svoje zdravlje, te uštede novac za druga zadovoljstva s obzirom na to da ga ne troše na gorivo ili gradski prijevoz.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Biciklizam - Lejla Njemčević na vrhu sjetske UCI ranking liste 

Njemčević: Želim se upisati u historiju kao jedna od najboljih biciklistkinja svih vremena

Posljednja Ćiro biciklijada u 2023 godini promovirala cikloturističke potencijale grada Stoca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu