Stranačke aktivnosti     | 01.09.2018. 10:29 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Delegacija Demokratske fronte, na čelu sa  Predsjednikom KO DF HNK Branimirom Jukićem  i Prof.Dr. Ahmedom Džuburom  položila je vijence na spomenike žrtvama rata u Grabovici, Crnom Vrhu i Bradini.

- Grabovica (općina Jablanica) i zločin nad pripadnicima hrvatskog naroda 7. i 8. 9. 1993. godine,  Crni vrh(općina Prozor) i zločin nad pripadnicima bošnjačkog naroda 31.7.1993, Bradina (općina Konjic)  i zločin nad pripadnicima srpskog naroda 25.5.1992, spadaju u red najvećih zločina nad našim građanima, nad našim komšijama i nedužnim ljudima, od strane onih koji jesu naši, ali samo etnički ali ne moralno i etički.  Ne želimo i ne možemo zaboraviti to što se desilo, jer to nije ljudski i nije odgovorno ni prema žrtvama ni prema budućnosti naše djece, smatraju u Demokratskoj fronti.

Prema Jukićevim riječima ovo je javna gesta koja pokazuje civilizacijske vrijednosti za koje se Demokratska fronta zalaže.

„Sve žrtve su naše žrtve i ne postoji alibi ili ideologija koji mogu opravdavati ubijanje civila i nenaoružanih ljudi. Svaka krivica je individualna i postoje samo pojedinačni zločini i zločinačke politike, a ne sakrivanja iza kolektiva.  Mislim da je elementarna ljudskost izraziti pijetet prema svim žrtvama i osuditi zločin, naročito ako je počinjen u ime nacije kojoj netko i sam pripada“, istakao je Jukić.

Profesor Ahmed Džubur istakao je da civilizirani ljudi nikako ne mogu dijeliti zajedničke vrijednosti sa zločincima.

„Bilo koji zločinci, nisu naši zločinci. Nisu, jer sa njima ne dijelimo zajedničke vrijednosti. Ne određuje pripadnost bilo kojoj naciji zločinca, nego ga njegov čin određuje kao takvog. Samo oni koji sa zločincima dijele zajedničke vrijednosti, neke od njih mogu doživljavati kao svoje. Upravo na ovim mjestima želimo naglasiti tako očitu razliku između civilizacijskog i barbarskog pristupa prema čovjeku kao ljudskoj vrsti“, rekao je Džubur.

- U Demokratskoj fronti smatraju da je dužnost i obaveza svih nas koji danas živimo u Bosni i Hercegovini, prema budućnim generacijama da se svi prvo osvrnemo u svoje dvorište i da ukažemo na one koji su uprljali obraz našeg naroda.

- One koji to neće da urade, na to ih ne treba ni tjerati.  Nikada to neće biti izraz njihove snage nego slabosti, nikada to neće biti izraz njihove hrabrosti nego kukavičluka. Ne treba biti nikakve prisile u iskazivanju počasti žrtvama. Preziremo lažno i učtivo iskazivanje sućuti koje je iznuđeno, i priznajemo samo iskreno željenje koje nije uslovljeno ničim osim vlastitom elementarnom pristojnošću. Ne želimo sa ovog mjesta da pozivamo one koji istovremeno veličaju zločinačke projekte.  Uvjereni  smo da je takav poziv besmislen, jer mi nismo isto. Mi jednostavno ne dijelimo iste vrijednosti, pa stoga od takvih i ne očekujemo bilo šta. Možemo im samo sa ovog mjesta poručiti; mir je naše oružje!

- Nastavit ćemo da se zalažemo za ideju građanske, demokratske, multietničke i evropske Bosne i Hercegovine jer se radi o civilizacijskim vrijednostima. Takve vrijednosti sa nama dijeli ogromna većina građana naše države.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

DF

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'