Kultura     | 31.08.2018. 20:53 |

Književna večer sa spisateljicom Dragoslavom Barzut

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine organizirao je večeras književnu večer sa srbijanskom autoricom Dragoslavom Barzut, na kojoj se razgovaralo o njenim dosadašnjim djelima s posebnim fokusom na roman "Papirne disko kugle".

"Papirne disko kugle" prvi je spisateljicin roman koji je lirski intoniran i govori o položaju onih koji su pod opresijom, a njene junakinje su žene koje žive na ivici egzistencije čiji životi ne odgovaraju društvenom konstruktu namijenjenom ženi.

Autorica u ovom romanu progovara o temama koje su izazovne za društvo u kojem živimo te se fokusira na ljubav između dvije žene i (ne)mogućnosti opstanka takve ljubavi i govori  o sistemskoj nevidljivosti i diskriminaciji.

Roman se oslanja na jugoslovensko naslijeđe zbog čega ima i regionalnu notu, jer autorica govori o napuštenim fabričkim i industrijskim postrojenjima o pustoši i nesnađenosti generacije nakon ratnih razaranja, dok se dio romana bavi i temama rata iz perspektive djeteta.

Ova angažirana autorica nastoji kroz pisanje o  ovom regionu Balkana još uvijek stigmatiziranoj LGBTI populaciji dati doprinos u zaustavljanju nasilja nad njima.

U razgovoru za Fenu autorica Dragoslava Barzut koja u Sarajevu boravi kao gošća rezidencijalnog programa za autore P.E.N. Centra u BiH, koji se realizira uz podršku evropske književne mreže Traduki, pojasnila je da su zakoni u vezi s ovom populacijom dobri, ali problem je u njihovoj implementaciji.

- Idemo ka Evropskoj uniji i sve je na papiru dobro, ali ništa se tu bitno ne pomjera. Volim reći da su ti pomaci za jedan ljudski život mali i vjerovatno nikada nećemo prisustvovati nekom dostojanstvenijem i humanijem životu, ali moj rad je usmjeren na pomjeranje tih granica - dodala je.

Istaknula je da joj je namjera ljudima učiniti dostupnijim informacije o tome kako je to biti drugačiji i kako je nositi klasna i drugačija identitetska obilježja te kako se suočavati s tim pogledima, nasiljem i diskriminacijom, a ne upasti u ulogu žrtve i istovremeno zadržati ponos.

Problem vidi u nedostatku informacija jer smatra da ljudi nisu upućeni u sve to, a istovremeno brojne su prerasude te to kulminira velikim stepenom nasilja koji nije tako vidljivo, čime se ona i bavi u romanu "Papirne disko kugle".

- Naša društva još uvijek nisu prevazišla, a vjerovatno još dugo i neće, i ne samo naša nego i desnica je sve jača u svijetu, patrijarhat i on ugrožava sve one koji su klasno nejednaki pa i same muškarce. Ne bih tu pravila razliku i svodila patrijarhat na biološku kategoriju - zaključila je Barzut.

Dragoslava Barzut rođena je 1984. godine u Crvenki (Vojvodina), a danas živi u Beogradu. Završila je Komparativnu književnost u Novom Sadu. Autorka je zbirke priča "Zlatni metak" za koju je dobila nagradu "Đura Đukanov".

Za priču "Najduži je posljednji sat plus bonus track" dobila je prvu nagradu na regionalnom konkursu za kratku priču "Izvan koridora". Za priču "Učim psa da se vozi sa mnom na biciklu" dobila je treću nagradu na konkursu za najbolju queer priču u regionu. Uredila je zbornik lezbejskih kratkih priča s prostora Ex-Yu "Pristojan život". Priče su joj prevedene na makedonski, engleski i njemački jezik.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Livnu u utorak književno-glazbena večer s hrvatskom spisateljicom i prevoditeljicom Đurđicom Čilić

Tradicionalna 'Adventska književna večer' održana u Kosači

Adventska književna večer u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo