Bosna i Hercegovina     | 31.08.2018. 15:22 |

Počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Obilježavanje 26. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, koji je imao 40.500 pripadnika, počelo je danas na šehidskom mezarju Kovači, a aktivnosti će biti nastavljene sutra.

Prema protokolu današnjih aktivnosti, koje je organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja posvećenog svim šehidima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega su delegacije obišle i položile cvijeće ispred mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

Delegacije su obišle i ostale utvrđene lokacije gdje su odali počast svim poginulima tokom posljednje opsade grada, mezarju ispred Alipašine džamije, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, te na gradskom groblju Lav, katoličkom groblju Sveti Josip i pravoslavnom groblju Sveti Marko.

Za sutra je planirano svečano postrojavanje veterana brigada Prvog korpusa Armije RBiH i defile s ratnim zastavama kroz grad do spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, kao i spomen-obilježja Vječna vatra gdje je predviđeno polaganje cvijeća i odavanje počasti.

Također, planirano je održavanje svečane akademije povodom obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom osnivanja 1992. godine, a broj se do kraja rata povećao na 40.500 pripadnika, saopćeno je iz sarajevske Općine Centar.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministar Lokmić na obilježavanju godišnjice Armije RBiH u Bihaću

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Dan Armije RBiH značajan datum o kojem mlađe generacije moraju učiti i čuvati nasljeđe

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta