Bosna i Hercegovina     | 31.08.2018. 15:13 |

Radionica o analizi zahtjeva za djelovanje inspektora u MO i OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - U organizaciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH, u Konjicu je 30. i 31. augusta održana radionica "Analiza zahtjeva za djelovanje inspektora MO i OSBiH", koja je okupila sve inspektore iz sistema mreže inspektora u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snaga BiH, predstavnike Ureda za odnose s javnošću MOBiH, kao i relevantne pravne savjetnike iz komandi i jedinica OSBiH.

Cilj radionice, koju je Generalni inspektorat MOBiH organizirao u saradnji s Centrom za integritet u oblasti odbrane (CIDS) iz Osla, je bio analiziranje zahtjeva za djelovanje inspektora u MOBiH i OSBiH za period 2016. - 2018. godina, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.  

Također, cilj radionice je bio i da se na osnovu pokazatelja utvrde težišta djelovanja za otklanjanje nedostataka, definiraju smjernice za učinkovitije informiranje javnosti u Bosni i Hercegovini o mjerama koje MOBiH poduzima u cilju borbe protiv korupcije i izgradnje integriteta, kao i da se definiraju postupci u utvrđivanju povjerenja unutar MO i OSBiH.

 Tokom radionice izvršena je analiza prijedloga nove kategorizacije slučajeva u nadležnosti Generalnog inspektorata MOBiH, nove strukture baze podataka, kao i prijedloga za funkcionalno poboljšanje evidencije slučajeva na kojima se angažiraju inspektori u MOBiH i OSBiH. Definirane su i aktivnosti za poboljšanje efekata na rezultate rada inspektora, usaglašeni oblici saradnje s Uredom za odnose s javnošću MOBiH u cilju informiranja o efektima rada sistema inspektora, te nacrt ankete za pripadnike OSBiH i zaposlenike MOBiH s ciljem utvrđivanja povjerenja i efikasnosti sistema inspektora.

 Analiza se fokusirala na ukupno 295 utemeljenih zahtjeva za djelovanje inspektora koji su na osnovu prijava nepravilnosti u protekle dvije i pol godine bili predmet rada kroz jedan od oblika djelovanja inspektora (pružanje pomoći, vršenje preliminarnih istraga i istraga). U realizaciji preporuka Generalnog inspektorata MOBiH i inspektora u OSBiH u navedenom periodu su otklonjeni nedostaci, odnosno nepravilnosti, za 250 slučajeva, dok je rješavanje 29 predmeta, koji su u nadležnosti lanca komande i kontrole u MOBiH i OSBiH, još uvijek u toku.

 Na ovaj način MO i OSBiH pokazuju svoju opredijeljenost i odlučnost u otklanjanju svih nepravilnosti u radu, ali i efikasnoj implementaciji jačanja integriteta te prevenciji i borbi protiv korupcije, kao i drugih zadataka iz Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije u institucijama odbrane BiH, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji u Srbiji

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta