Stranačke aktivnosti     | 30.08.2018. 19:18 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Povodom ekološke opasnosti koju uzrokuje deponija Šišeta u Goraždu, na kojoj je nedavno izbio i požar, vijećnica Naše stranke Aldijana Smailhodžić zatražila je sazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća: "Požar koji je zahvatio deponiju uzrokovao je emisiju opasnih materija u atmosferu za koje se s razlogom sumnja da su kancoregene, a koje udišemo. Preko otrovnih čestica u zraku opasne materije dolaze u kontakt s hranom, a produkti sagorijevanja mogu izazvati kumulativna dejstva koja utiču na biljke i oranice. Iako je požar ugašen, opasnosti koje dolaze od strane deponije su preopasne za zdravlje stanovništva, a to je prioritet svima nama. Deponija Šišeta je morala biti zatvorena i dislocirana prije mnogo godina, ali indolentnost nadležnih nije dozvolila da se problem trajno riješi".

Međutim, inicijativa za vanrednu sjednicu je odbijena. Smailhodžić problem vidi u sljedećem: "Ako bi vladajuća većina pristala na vanrednu, tematsku sjednicu o ovom problemu, priznali bi da je situacija alarmantna, a pošto su oni bili na vlasti sve vrijeme dok se problem usložnjavao, indirektno bi priznali i svoju odgovornost. No, rješenje problema neće pasti s neba i situacija će se i dalje nastaviti usložnjavati, bolje je sad da dođe do sjednice na kojoj ćemo izraditi smjernice za rješenje problema nego da dodatno povećavaju vlastitu odgovornost za štetu koja će vremenom postajati veća".

Naša stranka, kaže Smailhodžić, ima eksperte iz oblasti zaštite životne sredine koji su se u punom kapacitetu spremni staviti u rješenje ovog problema i pomoći Opštini da iznađe što skorije i što kvalitetnije rješenje.

"U pitanju je zdravlje građana, smatram da trebamo njegovom rješenju pristupiti složno i da svako treba prihvatiti dio odgovornosti", kaže Smailhodžić.

Jedna od ekspertica za ovo pitanje je i Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke. Ona kaže:
"Na stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma stoji podatak da je ovoj deponiji izdata okolišna dozvola 2017. godine. Naša stranka će već sutra uputiti pitanje ovom Ministarstvu da li je dozvola u skladu s važećim zakonom i na osnovu čega je ista izdata. Također, tražit ćemo inspekcijski nadzor kako bismo utvrdili da li deponija ispunjava uslove izdate okolišne saglasnosti, u što, naravno, nakon ovog posljednjeg incidenta opravdano sumnjamo. Nažalost, svjedoci smo da posljednjih mjeseci zdravlje naših građana, ali i briga o okolišu nije primarni interes vlasti na bilo kojem nivou".

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo