Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 11:14 |

Završena sjednica Vlade Federacije BiH, zaključci i odluke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Federalna vlada usvojila je informaciju o realizaciji zaključka od 19.7.2018. godine i zadužila Upravu BH Telecoma d.d. Sarajevo da, u roku od sedam radnih dana, Vladi FBiH i Uredu premijera FBiH dostavi novi sporazum potpisan sa Sindikatom BH Telecoma Sarajevo, koji je u okviru ovlaštenja iz Kolektivnog ugovora, a kojim je prestao da važi Sporazum potpisan 13.6.2018. godine između Uprave BH Telecoma i Sindikata ove kompanije.

Po dostavljanju ovog sporazuma Vlada FBiH će na prvoj narednoj sjednici staviti van snage Odluku o prestanku važenja odluke o davanju saglasnosti na Kolektivni ugovor za područje telekomunikacija i izmijeniti raniji zaključak.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

 

Vlada FBiH je Općini Ključ na privremeno korištenje, na period od pet godina i bez naknade, dala kancelarijski prostor na prvom spratu općinske zgrade, površine 98,60 m2, u kojem je smještena Grupa za pitanja evidencije iz oblasti vojne obaveze Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno­oslobodilačkog rata.

Danas su donesena dva rješenja kojima je korisnicima izvlaštenja dozvoljen ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade. U prvom slučaju je korisnik JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo - ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, a postupak izvlaštenja je vođen s ciljem napredovanja rudarskih radova za potrebe Rudnika Šikulje u Lukavcu. Drugi korisnik su Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, a izvlaštenje je vođeno radi izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Zvirovići, na području Općine Čapljina.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

 

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Vlada FBiH je opunomoćila Amira Halilčevića (RMU Banovići d.d. Banovići) i Renata Škrobu (JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo).

Federalna vlada dala je saglasnost na rješenja o imenovanju upravnih i nadzornih odbora zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba.

Saglasnost je data da predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Drin bude Branko Golub, a članovi Adnan Buljina, Miralem Aletić, Radmila Tuka i Anida Kršić, dok će Nadzorni odbor ovog zavoda činiti predsjednik Dženan Hodžić i članovi Marija Stanić i Nudžejma Salihbegović.

Data je i saglasnost da za predsjednika Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići bude imenovan Harun Pašalić, a za članove Katarina Sloma, Salih Softić, Mario Kapetanović i Dijana Hadžijusufović, dok će Nadzorni odbor činiti predsjednica Edina Bunić i članice Marinela Marić Šako i Emira Mušanović - Meša.

Janja Milinković je predsjednica, a Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić članovi Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine - Pazarić. Nadzorni odbor ovog zavoda čine predsjednica Dalila Efendić, te članice Mevlida Bandić i Ivana Bago.

U Upravni odbor Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine/ Sarajevo imenovani su Jasmin Gačević (predsjednik), Jasmina Adilović, Milan Mihaljević, Izudin Livadić i Zinka Salihagić (članovi), a u Nadzorni odbor Vatroslav Čelar (predsjednik), Samra Zebo i Muhamed Kučuk (članovi).

Sjednica Vlade FBiH će, zbog današnjih drugih obaveza njenih članova, biti nastavljena sljedeće sedmice, a o datumu i terminu održavanja bit ćete blagovremeno obaviješteni, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom