Stranačke aktivnosti     | 30.08.2018. 10:52 |

Priopćenje za javnost Narodne stranke Radom za boljitak

FENA Saopćenje

Kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima 7.10. i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH (mandat 2011.-2015.) Jerko Ivanković Lijanović u društvu kandidata za Skupštinu Tuzlanskog kantona na listi LDS ZA BOLJITAK Suada Sejdinovića boravio je na otvaranju 45. Gradačačkog sajma privrede i poljoprivrede – sajmu šljivu i kroz druženje sa građanima i izlagačima prezentirao je Srednjoročnu Strategiju poljoprivrede koju je izradio za period od 2019. do 2027.

„Proizvodnja hrane nije samo djelatnost kojom se bave poljoprivredni proizvođači. Proizvodnja hrane je vrlo važna za sve stanovnike svih zemalja, jer je to garancija opstojnosti stanovništva. Ne dolazak federalnog ministra poljoprivrede već po drugi put na sajam poljoprivrede u Gradačcu, a dolazak visokog predstavnika govori više od riječi. Ukidanjem i smanjenjem poticaja koje sam ja uveo u mom mandatu je značajno ugrožena proizvodnja hrane. Uništili su proizvodnju u ratarstvu, u stočarstvu, u voćarstvu, povrtlarstvu, uništili su proizvodnju maline. Ove godine je ugrožena i proizvodnja šljive, zato je jako važno da 7.10. napravimo željno očekivanje i prijeko potrebne promjene kako bi osigurali dovoljno hrane za potrebe vlastitog stanovništva i to kvalitetne domaće hrane“, izjavio je kandidat za člana Predsjedništva BiH Jerko Ivanković Lijanović.

Ibrahim Latifović, proizvođač i izvođač šljive iz Gradačca izrazito je razočaran odnosom aktuelnih vlasti prema poljoprivrednim proizvođačima.

„Kad je riječ o novčanim potporama na Federalnom nivou, one su drastično smanjenje još od 2014. godine kada je gospodin Lijanović bio federalni ministar za poljoprivredu. Poticaje bi trebalo vratiti na razinu iz 2014. godine i taj mandat i pretendovati ka podizanju i približavanju novčanih poticaja u poljoprivredi kao što su u državama Evropske unije, tj. bar određenih 6 do 8% iz BDP-a sa nivoa kantona i nivoa Federacije. To je nešto što bi moglo mlade zadržati da ne idu u tuđe zemlje i što bi moglo razvijati poljoprivredu. ova aktuelna politička vlast radi na gušenju poljoprivrede i ako nastave ovim tempom mislim da u narednih 3 do 5 godina mi više nećemo imati poljoprivredne proizvodnje“, izjavio je Ibrahim Latifović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost NS Radom za boljitak

Priopćenje za javnost Narodne stranke Radom za boljitak

Saopćenje za javnost NS Radom za boljitak

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'