Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 29.08.2018. 21:02 |

Arapska koalicija odbacuje izvještaj UN-a o ratu u Jemenu kao netačan

FENA Internet

RIJAD, 29. augusta (FENA) - Koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom, koja ratuje protiv hutskih pobunjenika u Jemenu, odbacila je izvještaj stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih nacija kao netačan, a u kojem se navodi da su u zračnim napadima Saveza prouzročene velike civilne žrtve, te da se neki mogu smatrati ratnim zločinima.

- Izvještaj ne spominje ulogu Irana u ratu u Jemenu i njihovu kontinuiranu podršku Hutima, uprkos jasnim dokazima koje je koalicija dostavila međunarodnim mehanizmima - navodi se u saopćenju koje je objavila saudijska državna novinska agencija.

Iz koalicije je navedeo da će dostaviti u narednom periodu detaljan i opsežan pravni odgovor, prenosi Reuters.

Vazdušni napadi koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u ratu u Jemenu doveli su do smrti velikog broja civila na tržnicama, vjenčanjima i ribarskim brodovima. Neki od njih mogu biti ratni zločini, rekli su eksperti za ljudska prava UN-a.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja pokušava da uspostavi međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansour Hadija u Jemenu, koju je 2015. godine srušila militantna grupa Huta pod pokroviteljstvom Irana.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu