Ekonomija     | 29.08.2018. 16:19 |

VMBiH - Usvojena Okvirna energetska strategija BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo Odluku o usvajanju Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine do 2035. godine, čime se stvaraju uvjeti za povlačenje IPA i WBIF sredstava za energetiku u BiH te za privlačenje drugih ulagača u energetski sektor.

Usvajanjem ovog strateškog dokumenta daje se smjer razvoja energetike u Bosni i Hercegovini do 2035. godine, što će pozitivno utjecati na pokretanje investicija te tržišnih i regulatornih reformi u svim segmentima energetike. Očekuje se da će njeni sekundarni efekti dovesti do većeg zapošljavanja, smanjenja javnog duga i povećanja konkurentnosti u BiH.   

Ovaj dokument je nastao saradnjom nadležnih ministarstava, relevantnih institucija, istraživačkih centara, udruženja i socijalnih partnera te drugih učesnika iz energetskog sektora u BiH. Rađena je modularno, a za osnovu su uzeti entitetski strateški dokumenti za oblast energije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta