Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 16:29 |

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je  Procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini za period 2018. – 2022. godine i Akcioni plan za otklanjanje identificiranih nedostataka u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Usvajanjem ovih važnih dokumenata u borbi protiv pranja novca realizirana je  prva preporuka Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF).   

Na ovaj način žele se stvoriti uvjeti za efikasno angažovanje raspoloživih finansijskih, tehničkih i ljudskih kapaciteta i resursa u borbi protiv finansijskog kriminala.

Procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH do 2022. godine i    dvogodišnji Akcioni plan za otklanjanje identificiranih nedostataka u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, sačinila je ranije uspostavljena radna grupa zajedno s podgrupama.

Akcioni plan sadrži više tačno definiranih mjera koje će provesti nadležne institucije do kraja 2019. godine u cilju jačanja kapaciteta nadležnih službi u borbi protiv pranja novca i finasiranja terorizma.  

  

 

KRETANJE MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA ZA PERIOD JANUAR – MAJ 2018. GODINE: EKONOMSKI RAST OD 2 POSTO, BROJ ZAPOSLENIH POVEĆAN ZA 2,1 POSTO; JAVNA POTROŠNJA SMANJENA

Vijeće ministara upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – maj 2018. godine, u kojoj je konstatirano da je u prvom kvartalu 2018. godine Bosna i Hercegovina ostvarila ekonomski rast od 2% u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo povećanje BDP-a predstavlja nastavak trenda ekonomskog rasta iz prethodne godine, pri čemu je stopa ekonomskog rasta u prvom kvartalu 2018. godine u odnosu na četvrti kvartal 2017. godine iznosila 0,6%.

Rast je ostvaren u okviru svih kategorija izuzev javne potrošnje, koja je smanjena za 0,2%.

U prvih pet mjeseci 2018. godine došlo je do povećanja industrijske proizvodnje od 4,7%, što je bilo praćeno povećanjem broja zaposlenih, kao i izvozom i uvozom robe po dvocifrenim stopama rasta. Porast broja zaposlenih uz blagi rast plaća, kao i realno povećanje prometa u maloprodaji od oko 7% i povećanje neto prihoda od PDV-a od 7,1%, ukazuju na rast privatne potrošnje koja ima najviši udio u strukturi BDP-a.

Ukupan broj zaposlenih u BiH u aprilu 2018. godine iznosio je 795 hiljada i veći je za 2,1% u odnosu na april 2017. godine. Najznačajniji doprinos rastu broja zaposlenih bio je u djelatnostima industrijske proizvodnje, trgovine i pojedinih uslužnih djelatnosti.

  

POZITIVNI EFEKTI PRIMJENE ODLUKE O PRIVREMENOJ SUSPENZIJI I PRIVREMENOM SMANJENJU CARINSKIH STOPA KOD UVOZA ODREĐENIH ROBA

Vijeće ministara BiH upoznalo se sa Analizom primjene Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2017.  godine, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Konstatirano je da je došlo do povećanog izvoza u većini slučajeva, kao i povećanja proizvodnje kod svih korisnika povlastice. Analiza, kojom su obuhvaćene 23 firme korisnice, pokazuje da su, zahvaljujući Odluci, sačuvana postojeća radna mjesta i zaposleno novih 1.166 radnika. Ulaganja u proširenja postojeće proizvodnje iznose 53.520.815 KM. Smanjenje troškova poslovanja utječe na stvaranje konkurentnijih proizvoda za domaće i strano tržište.

Vijeće ministara svake godine dopunjava i mijenja ovu odluku u skladu sa zahtjevima privrednih subjekata, tako da se i u narednom periodu očekuje trend rasta izvoza, zapošljavanja i ulaganja.

  

ODREĐENA DELEGACIJA BiH ZA SASTANAK PODODBORA ZA UNUTRAŠNJE TRŽIŠTE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača, 20. 9. 2018. godine u Briselu. Usvojen je Dokument za diskusiju i data je saglasnost na sastav delegacije Bosne i Hercegovine za treći sastanak ovog pododbora.

  

 

ZAPOŠLJAVANJE STRANACA NEMA KVANTITATIVNI UTJECAJ NA TRŽIŠTE RADA U BiH: U 2017. GODINI IZDATE 2593 RADNE DOZVOLE

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je Godišnji izvještaj o realizaciji odluka u vezi s kvotom radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu, kojih je izdato 2.593, što je za 1,33 posto manje u odnosu na 2016. godinu.

Najviše stranaca koji rade u Bosni i Hercegovini porijeklom je iz Srbije (26,19 %), Turske (14,58 %), te Hrvatske (6,25 %), Kine (5,01 %) i Kuvajta (4,24 %). Najveći rast broja izdatih radnih dozvola od 66,04 % u odnosu na prethodnu godinu registriran je među državljanima Egipta, dok je najveće smanjenje (23,98 %) među državljanima Kine.

Prema kvalifikacionoj strukturi, u 2017. godini se pokazuje da najveći broj zaposlenih stranaca ima visoku stručnu spremu - 1.193 (46,01%), nakon čega slijede oni sa srednjom stručnom spremom - 729 (28,11%), te nekvalificirani radnici - 256 (9,87%). Najveći broj radnih dozvola u 2017. godini izdat je u trgovini - 616 (23,80%), prerađivačkoj industriji - 312 (14,30%), poslovanju nekretninama - 306 (11,80%) i obrazovanju - 236 (9,10%).

Popunjenost kvote za ukupno izdate radne dozvole stranim državljanima, u odnosu na predložu kvotu u 2017. godini, iznosi 55%, dok je u 2016. godini bila 67%.

Udio godišnjeg broja zaposlenih stranaca u odnosu na prosječan broj zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina kretao se između 0,3% i 0,4%, što potvrđuje da zapošljavanje strane radne snage nema kvantitativni utjecaj na tržište rada u Bosni i Hercegovini.

  

MEĐUNARODNA POMOĆ ZA SEKTOR POLJOPRIVREDE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o međunarodnoj pomoći za sektor poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine 2017. u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji sa članovima Radne grupe za planiranje i koordinaciju međunarodne pomoći u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja u BiH nastaviti  aktivnosti planiranja i koordinacije međunarodne pomoći u ovoj oblasti.   

Glavni donatori u ovom sektoru su: Evropska unija, Češka, Nizozemska, Italija, Japan, Njemačka, Poljska, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Švicarska te UNDP i FAO. Mnoge države članice EU pružaju ciljanu pomoć u pojedinačnim sektorima. Međunarodne finansijske institucije, kao što su IFAD i Svjetska banka, s članicama, daju kredite za razvoj poljoprivrede Bosne i Hercegovine.

 

 

PRIJEM AMERIČKE KOŠARKAŠICE U DRŽAVLJANSTVO BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o prijemu američke košarkašice Jonquel Ortfiea Thierese Jones u državljanstvo Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'