Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 29.08.2018. 16:12 |

Vlada Mijanmara odbacila izvještaj UN-a o genocidu nad Rohinjama

FENA Internet

LONDON, 29. augusta (FENA) - Vlada Mijanmara u srijedu je odbacila izvještaj istražitelja Ujedinjenih nacija u kojem se pozivaju  generali te zemlje na suđenje za genocid.

To je uslijedilo nakon izvješća UN-a, koji je eksplicitno poziva mijanmarske visokopozicionarane zvaničnike da se suoče sa optužbama za genocid zbog brutalne represije nad Rohinja muslimanima prošle godine.

- Ne prihvatamo rezoluciju Vijeća za ljudska prava - kazao je glasnogovornik mijanmarske vlade Zaw Htay. Dodao je da međunarodna zajednica upućuje "lažne optužbe", prenosi Reuters.

Mijanmar nije dozvolio istražiteljima UN-a da uđu u zemlju. Država insistira da vojska reagira na legitimne prijetnje od Rohinja militanata, koji su, kako se navodi, napadali policijske postaje na zapadu zemlje.

Rohinja muslimani su etnička manjina u Mijanmaru. Uglavnom žive u državi Rakhine, na zapadu zemlje. Vlasti ih ne priznaju kao državljane, a budističkoj većini na teret se stavlja da ih decenijama diskriminiše i izlaže nasilju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana