Bosna i Hercegovina     | 02.09.2018. 10:51 |

Napad na novinare treba tretirati kao napad na službene osobe

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je prije par godina napravila prijedlog kako bi trebalo da glasi članak u Kaznenom zakonu FBiH kojim bi bili sankcionirani svi napadi na novinare u vrijeme vršenja njihove dužnosti - kazala je Feni članica te Komsije odvjetnica Nada Dalipagić.

Dodala je da je predložena kazna za takav napad bila kao kazna za napad na inspektore u vršenju službene dužnosti.

- Smatram da bi to zaista doprinijelo isključivoj zaštiti novinara u svakom slučaju i ja sam odavno već zagovornik te ideje da se to unese u Kazneni zakon kako bi se sankcionirali takvih napadi - kazala je Dalipagić.

Naglasila je da osuđuje svako nasilje, a posebno napade na novinare, jer su, prema njenoj mišljenju, novinari u sličnoj situaciji kao što su i odvjetnici - nosioci svog samostalnog posla.

- Kako bi se dalje moglo doprinijeti što boljem rješavanju svih slučajeva isključiva odogovornost je na tužiteljstvu. Na temelju Zakona o kazenom postupku istragu provodi tužiteljstvo, potrebno je provesti sveobuhvatnu istragu, podići optužnicu protiv napadača i adekvatno ih kazniti i to objaviti, što to doprinijelo boljoj zaštiti novinara - kazala je Dalipagić.

Miodrag Živanović, profesor Univerziteta u Banjoj Luci, koji je također član Žalbene komisije Vijeća za štampu, smatra da bi trebalo donijeti zakon koji bi novinare tretirao kao službene osobe.

- Moguće je to pravno riješiti, a teže pitanje će biti da li je to moguće i ako bi se riješilo pravno nekim aktom uopšte provoditi. Mi smo takva zemlja, mi smo takvo društvo koje šta god napiše na papir jednostavno ne provodi - kazao je Feni prof. Živanović.

On je naglasio kako postoje i drugačiji napadi na novinare osim fizičkih napada, pa čak i ubistava.  

- Postoje i drugačiji načini napada na novinare, a riječ je o tome da se životi novinara u svakodnevnici često uništavaju snagom ili htijenjima brutalne politike. Novinari dobivaju često i otkaze, budu protjerivani sa svojih radnih mjesta, iz redakcija. To je također opasno - kazao je prof. Živanović, dodajući kako se mora iznaći pravno rješenje za zaštitu novinara.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Konferencija o izmjenama Kaznenog zakona Distrikta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo