Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 29.08.2018. 10:56 |

Trump optužuje Kinu za hakiranje e-mailova Hillary Clinton

FENA Internet

WASHINGTON, 29. augusta (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru da je Kina hakirala e-mailove Hillary Clinton, ali nije naveo nikakve dokaze ili dodatne informacije koje bi podržale njegovu tvrdnju, prenosi Reuters.

- E-mailovi Hillary Clinton, od kojih su mnogi sadržavali povjerljive informacije, hakirala je Kina. Sljedeći korak bi trebali poduzeti Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo pravosuđa (DOJ) ili će, nakon svih pogrešaka koje su učinili (Comey, McCabe, Strzok, Page, Ohr, FISA, Dirty Dossier itd.), njihov kredibilitet zauvijek nestati - navodi se u Trumpovom tweetu objavljenom u srijedu.                

Govoreći u Pekingu, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying rekla je da takve optužbe nisu ništa novo.

- Ovo nije prvi put da smo čuli slične tvrdnje - izjavila je Hua na dnevnom informativnom brifingu.

-  Kina je važan zagovornik cyber sigurnosti. Čvrsto se borimo protiv bilo kakvih oblika internet napada i krađe povjerljivih informacija - dodala je ona.

Zvaničnici obavještajnih službi SAD-a rekli su da je Rusija hakovala e-mailove demokratskih zvaničnika kako bi uticali na predsjedničke izbore 2016. godine.

Američki savezni sud u julu je podigao optužnicu protiv 12 ruskih obavještajnih službenika zbog optužbi za hakiranje kompjuterskih mreža Hillary Clinton i demokratske stranke.

Advokat Robert Mueller istražuje ulogu Rusije na izborima 2016. godine i da li je kampanja republikanskog kandidata Trumpa surađivala sa Moskvom. Rusija negira miješanje u američke predsjedničke izbore, dok Trump negira bilo kakav dogovor sa Moskvom.

Trump je i u aprilu 2017. godine optužio Kinu za hakiranje e-mailova demokratskih zvaničnika, ali nije dostavio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju.

Kina je više puta odbacivala sve optužbe za učešće u cyber napadima u inostranstvu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana