Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 10:23 |

VKBI: Izjave Bože Ljubića nisu dobronamjerne za integraciju bh. društva

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Dizanje predizbornih tenzija od strane Udruženja građana „Hrvatskog narodnog sabora“, čiji su ideolozi dr. Božo Ljubić i HDZBiH na čelu sa dr. Draganom Čovićem, obilježavanjem 25 godina Herceg- Bosne, sraman je i beskurpulozan čin danas vodećih ljudi hrvatskog političkog života u Bosni i Hercegovini, ocijenilo je danas Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Navode da je Božo Ljubić, koji je inače zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, izjavio nekoliko neistina, koje su zlonamjerne, u svojoj suštini negiraju historijske činjenice, ali su i u suprotnosti sa presudom ICTY-a, Suda UN-a za exYU.

Ocijenili su da izjave Bože Ljubića nisu dobronamjerne za integraciju bh. društva, a pogotovo Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana i naroda Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

- Njegove izjave dugoročno će najviše štetiti bosankohercegovačkim Hrvatima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom. Nužno je napomenuti da izjave Ljubića izlaze iz okvira legitimnih političkih zahtjeva bosankohercegovačkih Hrvata, kao ravnopravnog naroda u BiH, i u sebi sadrže nacionalističke i separatističke ideje, koje su i po važećim zakonima Bosne i Hercegovine kažnjive - navodi se u saopćenju.

Navode da je očigledna neistina Ljubićeva izjava da je HZHB, kasnije Hrvatska Republika Herceg-Bosna „ugrađena u temelje konfederacije BiH, a kasnije i u Dejtonsku BiH".

- Washingtonski sporazum obuhvatio je nekoliko segmenata. Potpisnici sporazuma bili su premijer Republike Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić u ime BiH, hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić uime Republike Hrvatske i Krešimir Zubak, predsjednik Herceg-Bosne. Cilj je bio da se zaustave sukobi ARBIH sa HVO i HV, te da se Federacija BiH konstituiše na prostorima sa većinskim Bošnjačkim i Hrvatskim stanovništvom, što se u kasnijim fazama uopće nije provelo. Dijelovi BiH, odnosno FBiH gdje žive većinski Bošnjaci i Hrvati su, između ostalog, prostori Podrinja i Posavine, koji nikada nisu uključeni u FBiH, već su kasnije „dodijeljeni“ Republici Srpskoj. Sporazumom je ukinuta Herceg-Bosna, koja je i po tada važećem Ustavu RBIH bila neustavna kategorija. Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14.08.1996. godine. Dakle, laž je da je Herceg-Bosna ugrađena u temelje konfederacije BiH, koja kao takva uopće ne postoji niti je postojala, a kasnije i u dejtonsku BiH. U Washingtonskom sporazumu bilo je dogovora oko uspostave konfederacije između Federacije BiH i Republike Hrvatske, od čega se u kasnijim pregovorima odustalo - navodi se, između ostalog, u saopćenju VKBI.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca dobilo nove članove iz reda akademske zajednice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo