Stranačke aktivnosti     | 28.08.2018. 23:30 |

Saopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

-Mi moramo biti ponosni i kazati svima da ne bi danas bilo Bosne i Hercegvine da nije bilo HR HB. Značaj za hrvatski narod u BiH je vrlo jasan kada gledamo gdje su bile pozicije pojedinih hrvatskih brigada i kako smo čuvali to svi skupa. Vrlo jasno, da nije bilo HR HB i hrvatskog naroda ne bi danas bilo ni narodnosti BiH, ne bi još uvijek, koliko god bili prepolovljeni u odnosu na 1990. i 1991., mi još uvijek jesmo konstruktivni narod, kazao je predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice Hrvatske Republike Herceg Bosne.

- Poruka hrvatskom narodu o značaju HB ne treba se posebno isticati jer je i danas osjećamo kako u Oružanim snagama BiH, tako i kroz funkcioniranje našeg Sveučilišta, institucija obrazovanja, zdravstva, znanosti, sve je to ustanovljeno još u to vrijeme, a puno je ministara ovdje, pa i Vlada HB, to ne bi danas funkcioniralo da to nismo ustanovili na taj način, naglasio je dr. Čović.

-I danas gdje god pođemo diljem BiH gdje nije bilo tako organizirane vlasti teško da imamo organiziran život Hrvata, napomenuo je.

-Ja sam duboko uvjeren da upravo zbog tog značaja HR HB trebamo snažno iznova isticati i svaku novu obljetnicu, koliko god netko drugi pokušava to drugačije prikazati. To je vrlo jasna poruka za sve nas, ima mogućnosti kada se moglo u tim godinama užasa stvarati i skrbiti o svom narodu da, da to uradimo i danas, ustvrdio je dr. Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović poslao je poruku za sve prijatelje koji zajedno s nama dijele BiH, Bošnjaci, Srbi i svi drugi koji se ne žele često poistovjetiti sa onime što mi izgovaramo kada je u pitanju vrijednost HR HB. Ustavno domoljublje mora biti osnovano, onda će funkcionirati i BiH kao takva. BiH je zemlja koja će funkcionirati na toleranciji, suživotu, ravnopravnosti i vladavini prava i to je nešto što zagovara hrvatski narod.

-Dragim prijateljima šaljemo poruku jer ovo danas što ćemo kazati ovdje, mi pružamo ruku svim prijateljima koji žele zajedno s nama graditi bolju BiH, zemlju mira i dostojanstva u kojoj će moći graditi, raditi, razvijat. Vrlo jasnu poruku da ako i nekad i razmišljaju drugačije o budućnosti BiH, vežući svoju poziciju za malobrojnost hrvatskog naroda a osobito u FBiH, da o tome debelo razmisle sa različitih političkih stajališta a osobito zadnju godinu dana, kada iznose svoje poglede na budućnost BiH, naglasio je predsjednik Čović.

-Ruka vam je pružena, osobito vama u FBiH, srpskom i bošnjačkom narodu, želimo s vama graditi bolju BiH, ali na potpunoj jednakopravnosti hrvatskog naroda na svakom dijelu BiH koji ćemo graditi zajedno kroz legitimna sredstva hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, kazao je dr. Dragan Čović.

Istaknuo je kako je ključna rječ povjerenje, ono je potpuno nestalo i mi ga moramo vratiti, to je i naš interes, jesmo najmalobrojni, ali najveći narod i zato želimo predvoditi sve pozitivne vrijednosti u BiH.

Poslao je jasnu poruku predsjednik Čović onima koji za Hrvate kažu da rade jedno a misle drugačije, da će i dalje predvoditi sve pozitivne i vrijedne procese u BiH počevši od europskih vrijednosti puta ka NATO savezu, jer napomenuo je, mi nemamo drugog puta od europskog.

-Isto tako moraju biti svjesni da nismo spremni prihvatiti ono što se Hrvatima danas nudi, od dekonstituiranja, lažnih optužbi, od onog odnosa koji se pokušao uraditi prema vrijednostima Domovinskog rata, našim braniteljima, to su svete stvari iza kojih ćemo do kraja stati. Nećemo dozvoliti da nas majoriziraju, dekonstituiraju, ovo je naša domovina, naglasio je dr. Čović.

Predsjednik Čović uputio je poruku i hrvatskom narodu, u govoru se osvrnuo na trajne vrijednosti koje moraju biti osnova razmišljanja. Ovo je naša zemlja, tu je naš dom. Previše je žrtava kojima se poklanjamo svako malo da bi se odrekli svoga.

-Dok se držimo zajedno, ne može nam nitko ništa. Bilo je u prošlosti Hrvatskog naroda i alijansi i platformi, svaki put na našoj razlici i podjeli, ti ožiljci ni danas nisu zarasli. Služimo svome narodu, neka to bude ključna ostavština Hrvatske Republike Herceg Bosne, zaključio je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Skupu su se obratili i Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata RH, Perica Jukić, bivši preddsjednik Zastupničkog doma HR HB i Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prije održane svečane akademije, prethodila je sveta misa koja je održana u mostarskoj katedrali, te svečani mimohod do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, gdje je položen vijenac i upaljene svijeće pred Spomenikom hrvatskim braniteljima

Vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te izaslanstvo Republike Hrvatske.

25. godišnjica utemeljenja HR HB obilježena je danas i u Gorici kod Gruda polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob predsjednika HR HB Mate Bobana.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasada SAD: HDZBiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira, mora iskreno raditi na izgradnji konsenzusa

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

HDZ BiH pozdravio preporuku EK: Nastavljamo predvoditi reformske procese

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana