Kultura     | 28.08.2018. 15:14 |

Predstava "Bure baruta" otvara sezonu u BNP-u

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 28. augusta (FENA) – Bosansko narodno pozorište Zenica, na današnjoj pres-konferenciji, rezimiralo je proteklu, 68. umjetničku sezonu te najavilo projekte koje planiraju realizirati tokom 69. pozorišne i koncertne sezonu - od septembra 2018. do septembra 2019. godine.

Prošle je sezone na scenama BNP-a odigrano 117 repriznih predstava, 41 gostujuća predstava te 77 stalih sadržaja, ukupno 235 sadržaja.

- Uprkos teškom i depresivnom stanju u oblasti kulture, prošle smo sezone uspjeli da u potpunosti odgovorimo svom zadatku. Sretni smo i što smo zadržali sedam-osam premijernih naslova, kao i proteklih sezona - kazao je direktor Hazim Begagić.

Predstave BNP-a, kazao je Begagić, osvojile su ukupno 10 nagrada i priznanja, a nastupali su na međunarodnim festivalima u Skoplju, Subotici i Bernu te na svim bh. festivalima.

Od infrastrukturnih poslova, napomenuo je kako su uradili djelimičnu sanaciju fasade na zgradi te da privode kraju zamjenu velikih staklenih ploha na gornjem foajeu.

Prva ovogodišnja premijera, kako je najavila umjetnička rukovoditeljica BNP-a Lajla Kaikčija, bit će predstava "Bure baruta", čija je premijera zakazana za 20. i 21. septembar u Zenici.

- Već 27. septembra imamo premijeru ove predstave i u Skoplju, u okviru „MOT festivala“. Nakon skopske premijere, predviđeno je i gostovanje u Bitoli te krajem sezone na Ohridskom ljetu. Radi se o međunarodnom projektu, u okviru generalnog partnerstva o kulturnoj saradnji Republike Makedonije i BiH. Naši partneri su Skopje Film studio i Makedonski narodni teatar. Predstava se radi u režiji Nine Nikolić, a u njoj igra i 10 članova našeg umjetničkog ansambla - kazao je direktor Begagić.

Nakon premijere predstave "Bure baruta", kako je istakla Kaikčija, planirana je i premijera po tekstu "Mladi mjesec", mladog bh. dramaturga Darija Bevande.

- Poslije toga, trebala bi se raditi predstava "Ljudožderka" ili "Kako sam ubila svoju porodicu", također mlade autorice Lejle Kalamujić. I to bi, nekako, obuhvatilo prvi dio ove sezone - kazala je Kaikčija, koja dodaje kako su ove sezone akcenat stavili na tekstove domaćih i regionalnih autora.

- Mogu obećati da će premijera za Zeničko proljeće, najvjerovatnije, biti jedna komedija. Naslov još nećemo precizirati, zbog nekih, naših internih odnosa u ansamblu i s koliko ćemo glumaca u tom trenutku raspolagati - istakla je Kaikčija.

Dječija, omladinska i lutkarska scena, kojom rukovodi Miroljub Mijatović, a koja slavi 67. rođendan, prošle je sezone održala i jednu lutkarsku premijeru te je, nakon dugo godina, imala predstave iz sva tri segmenta koji obuhvata njihov naziv.

Saradnja sa sarajevskim Internacionalnim taetarskim festivalom MESS bit će nastavljena i tokom ove sezone. Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković najavio je kako će, drugog dana tog festivala, u BNP-u gostovati rumunski teatar sa predstavom „Rambuku“, Nacionalnog teatra iz Bukurešta.

- To će, nažalost, biti i jedini program koji ćemo realizirati izvan Sarajeva. Radi se o fascinantnoj i velikoj predstavi. BNP, kao jedan od najznačajnijih prostora u bivšoj Jugoslaviji, omogućava da se jedna takva predstava igra - kazao je Kreševljaković i dodao da tu predstavu tehnički nisu u mogućnosti realizirati ni u jednom sarajevskom pozorištu.

Svi učesnici pres-konferencije u BNP-u istakli su i kako podržavaju borbu novinara iz BiH i cijelog svijeta za svoju slobodu i pravo na rad, bez pritisaka i napada.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo