Svijet     | 28.08.2018. 09:51 |

Theresa May u prvoj afričkoj turneji u svojstvu premijerke

FENA Internet

CAPE TOWN, 28. augusta (FENA) - Britanska premijerka Theresa May doputovala je u utorak u Cape Town, gdje je započela turneju po afričkom kontinentu tokom koje se nada da će položiti temelje za trgovinske sporazume nakon Brexita.  

May se u svojoj zemlji suočava s pritiskom političkih snaga skeptičnih prema njenoj sposobnosti da sklapa sporazume nakon što Britanija prekine veze s Bruxellesom, kao i sa zagovornicima Brexita koji se plaše da ona neće postići jasan sporazum.

Njena turneja po Južnoj Africi, Nigeriji i Keniji - prva posjeta Africi otkako je postala premijerka u 2016. godini - smatrat će se njenim naporom da povrati vjeru u svoje uzdrmano čelništvo nad zemljom.

- Dok se pripremamo da napustimo Evropsku unju, sada je vrijeme da Ujedinjeno Kraljevstvo produbi i osnaži svoja globalna partnerstva - izjavila je May.

- Afrika je na vrhuncu svojih moći da igra ključnu ulogu u transformaciji globalne ekonomije - dodala je ona.

May će iskoristiti govor u Cape Townu kako bi izložila da Britanija može ojačati svoje partnerstvo s Afrikom, "posebno u transformativnim moćima privatnog sektora u britanskoj trgovini i ulaganjima - saopćio je njen ured. 

May će u srijedu otputovati u Nigeriju radi sastanka s predsjednikom Muhammadu Buharijem u prijestonici Abuji i sa žrtvama savremenog ropstva u Lagosu.

Ona će se u četvrtak sastati s kenijskim predsjednikom Uhuru Kenyattom, kratko prije odlaska u Washington na susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i u Kinu na razgovore s predsjednikom Xi Jinpingom, prenosi AFP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Papa Franjo u septembru na azijskoj turneji

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Energoinvest završio dva velika projekta u Africi, trenutno gradi dalekovod oko Tirane u Albaniji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'