Stranačke aktivnosti     | 27.08.2018. 19:20 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

"Ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine mora biti ubrzan i praćen smanjenjem nezaposlenosti. Izmjenama i dopunama Zakona o radu biće omogućena suštinska reforma i izbalansiranost između potreba poslodavaca za dinamičnim tržištem rada i prava radnika na ekonomsku i pravnu sigurnost", istakao je u Kiseljaku kandidat za člana Predsjedništva BiH prof. dr. Denis Bećirović.

Osvrćući se na stanje u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini, dr. Bećirović je  konstatovao da se "nažalost proizvodi više kadrova za biroe rada nego za tržište rada. Obrazovni sistem mora pratiti trendove na tržištu rada. Pažljivo se moraju planirati upisne kvote za srednje škole i fakultete, a težište obrazovanja treba biti na sticanju praktičnih znanja i vještina. Moramo pratiti globalne trendove kako bi struktura naših kadrova pratila dinamiku širih ekonomskih kretanja. Zbog konkurentnosti na globalnom tržištu, neophodno je modernizovati obrazovni sistem."

U prisustvu velikog broja građana, Bećirović je izlaganje zaključio konstatacijom da "država mora odigrati ključnu ulogu kako bi se smanjila nezaposlenost i ukinuo rad na crno". Uvođenje poticajnih mjera aktivnog zapošljavanja treba biti prioritet. Kako bi država potakla zapošljavanje najugroženijih, najsiromašnijih kategorija stanovništva, moramo usvojiti zakon o socijalnom poduzetništvu. U konačnici, moramo dokinuti rad na crno.

Najbolji način za to je uvođenje mjera obaveznog uposlenja zatečenih radnika na crno na duži period, čak i na neodređeno radno vrijeme, umjesto neefektivnih jednokratnih novčanih kazni za poslodavce".

Tokom promocije knjige "Država Bosna i Hercegovina u fokusu" pored autora govorili su promotori Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Mustafa Polutak,  Nerkez Arifhodžić, Damir Mašić, doc. dr. Goran Behmen i doc. dr. Benjamina Londrc.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'