Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 16:19 |

Delegacija EU osudila prijetnje i napade na novinare i medijske slobode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovi/Ured specijalnog predstavnika EU oštro su danas osudili bilo kakve prijetnje i fizičke napade na novinare i medijske slobode.

- Novinari moraju biti u mogućnosti obavljati posao potpuno sigurno u BiH. Napadi na medije, kao u najnovijem slučaju na novinara Vladimira Kovačevića, predstavljaju kršenja novinarskih prava, jer je njihova sigurnost preduvjet za slobodu govora i slobodu medija - saopćeno je iz Delegacije EU.

Napomenuli su da Evropska unija oštro osuđuje bilo kakve prijetnje i fizičke napade na novinare i medijske slobode, te da apelira na agencije za provođenje zakona u BiH da u potpunosti istraže takve slučajeve da bi se stvorili sigurni uvjeti rada za sve novinare.

U okviru priprema Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Evropska unija, između ostalog, podsjeća se u saopćenju, razmatra činjenice, uključujući i to kako se bh. institucije odnose prema govoru mržnje, napadu, prijetnjama i pozivanjima na nasilje, na i izvan interneta.

Sloboda izražavanja, sloboda medija i sigurnost novinara predstavljaju važne prioritete za Evropsku uniju i, kao dio kopenhaških političkih kriterija, su ključni aspekti procesa EU integracija zemalja zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

- Pomno pratimo ova pitanja pri ocjenjivanju spremnosti BiH da se približi Evropskoj uniji. Očekujemo punu podršku svih vlasti u BiH u ostvarivanju ovih političkih prioriteta - saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vijeće Europe izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Godišnjica smrti srbijanske novinarke Vujasinović: Poslije 30 godina uzrok smrti se i dalje ne zna

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'