Stranačke aktivnosti     | 27.08.2018. 15:27 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Amer Jerlagić, danas je predstavio "Smjernice odnosa prema administraciji u Banjoj Luci",  koje predstavljaju 10 politika,  koje će on slijediti u smislu odnosa prema institucijama RS-a.

"Prva smjernica je korak za donošenje ustavnih promjena na državnom nivou, koje će garantovati uvođenje 'evropske klauzule' - sve što pravilno funkcionisanje unutar EU traži da bude na državnom nivou, biće obuhvaćeno time.
Drugi korak je insistiranje na priznavanju presuda MKSJ, MSP-a i Suda BiH, za genocid i druge ratne zločine. Institucije u Banjoj Luci moraju prihvatiti činjenice o ratu. Treći korak je priznavanje ravnopravnosti svih naroda i građana na području ovog entiteta, što uključuje i priznavanje bosanskog jezika kao jednog od službenih jezika u RS-u", kazao je Jerlagić.

"Četvrti  korak je osiguranje mjera borbe protiv diskriminacije u obrazovanju kroz integrisani nastavni proces, koji će uvažavati običaje, tradicije, vjeru i kulturu svih naroda, a protiv segregacija i asimilacije učenika. Peti  korak je osiguranje garantovane zastupljenosti Bošnjaka na svim razinama predstavničke i izvršne vlasti. Šesti korak je osiguranje garantovanih sredstava u svim oblastima za nesrpske zajednice", dodaje Jerlagić.

"Sedmi korak je uvođenje sistema afirmativne akcije pri zapošljavanju u javne institucije i javna preduzeća za nesrpske zajednice. Osmi  korak je reforma sistema sigurnosti i depolitizacija sigurnosnog aparata, uz strogu kontrolu privatnog sektora i zaštitarskih agencija. Deveti korak je isključivanje statusa ekskluziviteta SPC-a u odnosu na druge vjerske zajednice, te pune ustavne reforme i zakonske promjene koje će isključiti bilo kakav ekskluzivitet, koji jedna grupa ima u odnosu na ostale - krsne slave, nazivi ulica i škola, spomenika. Tražimo potpuno odsustvo 'majorizacije' u javnom prostoru. I kao deseti korak je osiguranje pune mobilnosti stanovništva u BiH, kroz prevazilaženje svih barijera po pitanju radničkih prava, socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Tek nakon ovih deset koraka, moći ćemo reći da se prostor  koji se naziva RS otvorio i omogućio slobodu svima koji na tom području žive", zaključio je Jerlagić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta