Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 14:55 |

Podrška infrastrukturnim projektima povratničkih naselja u BiH (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Komisija za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici odluku o izboru infrastrukturnih i projekata elektrifikacije povratničkih naselja za šta je osigurano 2.225.000 KM.

Predsjednik Komisije Mato Jozić kazao je na pres konferenciji da će novac (1.525.000 KM) biti raspoređen za finansiranje ukupno 49 infrastrukturnih projekata, koji će biti realizirani u 27 gradova i općina u BiH. Za 35 projekata elektrifikacije povratničkih naselja u 17 gradova i općina u BiH namijenjeno je 700.000 KM.  

Novac je osiguran na osnovu Sporazuma o udruživanju sredstava za ostvarivanje prava iz Anksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma u 2017. godini.  

Resorna državna ministrica Semiha Borovac naglasila je da se radi o projektima koji zaista podržavaju povratak i provodivost Aneksa VII u BiH.

- Od vremena kad je ovaj mandat Komisije uspostavio suradnju s lokalnim zajednicama imamo odgovoran odnos prema novcu, a i projekti koji dolaze od lokalnih zajednica zaista su pripremljeni i iskazuju stvarne potrebe - naglasila je.  

Danas je potpisan i Sporazum o udruživanju sredstava za ostvarivanje prava iz Anksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma u 2018. godini. Time je osigurano dodatnih dva miliona i 125.000 KM za infrastrukturne projekte i elektrifikaciju povratničkih naselja.

Tim sporazumom udružena su, istaknuto je danas, dva miliona KM Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, po 50.000 KM Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS te 25.000 Brčko Distrikta. Uskoro bi trebalo da bude raspisan javni poziv gradovima i općinama u BiH za dostavljanje projektnih prijedloga.    

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2085/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HB9rpD4chbO0CkIAmmwfH815y-U40KYL?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška infrastrukturnim i projektima elektrifikacije povratničkih naselja u BiH

Za elektrifikaciju i infrastrukturu povratničkih naselja 2,8 miliona KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta