Svijet     | 27.08.2018. 13:59 |

Macron insistira na jedinstvenoj evropskoj odbrani, nezavisnoj od SAD

FENA Internet

PARIZ, 27. augusta (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je objavio novu inicijativu za projektom evropske odbrane, rekavši da se sigurnost kontinenta ne treba u tolikoj mjeri oslanjati na Sjedinjene Države.

- Evropa se ne treba oslanjati samo na Sjedinjene Države u zaštiti vlastite sigurnosti. Vrijeme je da ispunimo svoje obaveze i garantiramo našu sigurnost, i samim tim i evropski suverenitet - izjavio je Macron u govoru francuskim ambasadorima u Parizu.

Kazao je da bi rasprave o vojnoj saradnji trebale biti proširene na sve evropske zemlje i Rusiju, pod uslovom da se s Moskvom ostvari napredak u zaustavljanju borbi u istočnoj Ukrajini između vladinih snaga i separatista koji uživaju rusku podršku. On nije to dodatno pojasnio.

Francuska insistira na punoj provedbi mirovnog sporazuma iz Minska iz 2015. postignutog uz francusko i njemačko posredovanje u cilju rješenja sukoba u Ukrajini, u kome je ubijeno najmanje 10.000 ljudi od 2014.

Macronov govor imao je za cilj odrediti akcioni plan za francusku diplomatiju za narednu godinu.

Od svog izbora u maju 2017. godine, 40-godišnji čelnik poziva na integriraniju Evropsku uniju, s jedinstvenim evropskim vojnim budžetom i sigurnosnom doktrinom.

U novembru su članice EU zvanično pokrenule novu eru vojne saradnje s programom zajedničkih vojnih ulaganja i razvoja vojne industrije koji ima za cilj pomoći EU u suprotstavljanju sigurnosnim izazovima.

Dvadeset tri od 28 članica EU obavezalo se na proces, poznat kao stalna strukturna saradnja, ili PESCO.

Britanija, koja napušta EU u 2019., i Danska koja ima vlastite vojne opcije, članice su bloka koje nisu dio vojne saradnje unutar EU, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Njemačka ispunila cilj NATO saveza da potroši dva posto bruto domaćeg proizvoda na odbranu

Vlada HNŽ-a usvojila Prijedlog proračuna u iznosu od 366,2 milijuna KM

Hamas predložio trofazni plan prekida vatre u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo