Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 13:41 |

Bosić o napadu na novinara BNTV-a: Napad na vrijednosti civilizovanog društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić smatra da je napad na novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića napad na slobodu građana i vrijednosti civilizovanog društva.

- Brutalni napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića je napad na slobodu svih nas, građana Republike Srpske, i svih vrijednosti civilizovanog društva. U državi i društvu u kome se nasiljem i batinama ubija sloboda izražavanja i istina, fašizam ponovo diže glavu. Kome zakon u topuzu leži, tragovi mu smrde nečovještvom - istaknuo je on u saopćenju upućenom iz Bosićevog kabineta.

On traži od nadležnih institucija da odmah pronađu izvršioce i eventualne nalogodavce jer, kako naglašava, ukoliko se krivci ne kazne u budućnosti se osim premlaćivanja mogu očekivati i nekažnjena ubistva.

- Nažalost, u nedavnoj prošlosti na ovim prostorima smo imali priliku da vidimo odumiranje pravne države i organizovani kriminal koji kontroliše zarobljene institucije, a jedna od posljedica je povećan stepen nasilja - ocijenio je Bosić.

On smatra da je sinoćnji napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića u banjalučkom naselju Obilićevo direktna posljedica atmosfere linča, učestalih lažnih optužbi, uvreda i konstrukcija koje su predstavnici vlasti u Republici Srpskoj u proteklom periodu iznijeli na račun BN televizije, drugih medija i novinara koji govore istinu, profesionalno i odgovorno rade svoj posao.

Po njegovim daljnjim navodima, vlast zbog toga snosi veliku odgovornost i treba da preduzme sve mjere kako bi odgovorni bili izvedeni pred lice pravde i kako bi bila poslana jasna poruka da je nasilje nedopustivo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Putin obećao kazniti sve umiješane u napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo