Svijet     | 27.08.2018. 13:01 |

UN - Mijanmarskim vojnim čelnicima treba se suditi za genocid

FENA Internet

ŽENEVA, 27. augusta (FENA) - Mijanmarska vojska počinila je zločine protiv čovječnosti, među kojima su ubistva, silovanja, mučenja, porobljavanja, nasilje nad djecom i uništenja kompletnih sela, navodi se u izvještaju UN-a objavljenom u ponedjeljak.

U Državi Rakhine, iz koje je na hiljade Rohinja muslimana protjerano tokom proteklih godinu dana, postoje dokazi o genocidu, saopćila je UN-ova Nezavisna misija za utvrđivanje činjenica u Mijanmaru.

Nalazi, usmjereni na dešavanja od 2011. godine, "nesumnjivo ukazuju na najteži zločin po međunarodnom pravu", navodi se u izvještaju.

- Nužnost pokretanja vojnih akcija nikada neće opravdati neselektivna silovanja žena, napade na djecu i spaljivanje kompletnih sela - dodaju UN.

U izvještaju se navodi da moćnom vojnom zapovjedniku Min Aung Hlaingu i petorici ostalih zapovjednika treba suditi pred međunarodnim krvičnim sudom. 

Eksperti UN-a također su izdvojili mijanmarsku civilnu čelnicu Aung San Suu Kyi što nije koristila svoj "moralni autoritet" da spriječi kampanju zločina.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir kritikovana je otkako je skoro 700.000 ljudi pobjeglo u susjedni Bangladeš od augusta prošle godine pred akcijama mijanmarskih snaga sigurnosti u državi Rakhine, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Pobunjenička koalicija u Mijanmaru pristala na prekid vatre s vojskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo