Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 12:48 |

Nabavljen aparat za određivanje prisutnosti metala u vodi, zraku i hrani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Zavod za javno zdravstvo KS dobio je atomski apsorpcioni spektometar, aparat namijenjen za određivanje prisutnosti metala u uzorcima vode, zraka i hrane.

Atomski apsorpcioni spektrometar s plamenom, grafitnom i hidridnom tehnikom stavljen je zvanično u funkciju i dat na korištenje Službi za epidemiologiju, mikrobiologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine, koja je formirana u okviru JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Taj aparat nabavila je Kantonalna uprava civilne zaštite KS.

- Hemijska laboratorija našeg zavoda je ISO standardizirana za provođenje takve vrste djelatnosti. Vrijednost aparata je oko 100.000 KM -  istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav.

Po riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS Samira Džihića, taj instrument funkcionira po najsuvremenijim standardima.

- Služi za zaštitu zdravlja i života ljudi. Nabavili smo ga s ciljem opremanja Zavoda za javno zdravstvo, koji je u sastavu Službe zaštite i spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite. Radi se o sofisticiranoj opremi kojom se može kontrolirati zrak, hrana, tlo, voda i namirnice s kojima građani Kantona Sarajevo stalno dolaze u kontakt - pojasnio je direktor Džihić.

Naglasio je važnost opremljenje i referentne laboratorije koja će moći blagovremeno djelovati i upozoriti građane na eventualne probleme.

- Atomski apsorpcioni spektometar može detektirati prisutnost niza metala, tačnije željeza, magnama, žive, arsena i drugih te otkriti u kojoj mjeri su prisutni u vodi, zraku, hrani. Na osnovu toga utvrđuje se je li to u skladu s propisanim normama - objasnile je rukovoditeljica odjeljenja sanitarne hemije ZJZ KS Sanela Salihović, saopćila je Press služba KS.

Ta vrsta ispitivanja radila se i ranije, ali zbog zastarjelosti opreme bilo je neophodno nabaviti suvremni aparat.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Morbili su vrlo zarazno oboljenje, vakcinacija jedini efikasan način zaštite

Potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze korona virusom u KS

Proteklog dana u KS 162 novozaražena koronovirusom, šest osoba preminulo

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana