Svijet     | 27.08.2018. 10:44 |

Južna Koreja - Otkazivanje Pompeove posjete Sjeveru ima posljedice

FENA Internet

SEUL, 27. augusta (FENA) - Južna Koreja saopćila je u ponedjeljak da iznenadno otkazivanje posjete američkog državnog sekretara Mikea Pompea Sjevernoj Koreji ima "posljedice" po planirano otvaranje kontroverznog međukorejskog ureda za vezu u ovom mjesecu.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je iznenadno otkazao posjetu svog šefa diplomatije Sjevernoj Koreji, javno priznajući po prvi put da su njegovi napori na denuklearizaciji Sjeverne Koreje blokirani nakon njegovog samita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Portparol južnokorejske predsjedničke Plave kuće Kim Eui-kyeom izjavio je u ponedjeljak da otkazivanje posjete "ne može a da nema nulte posljedice" po plan za otvaranje ureda za vezu.

- Razmišljali smo o otvaranju ureda za vezu u okviru niza diplomatskih dešavanja, među kojima je i Pompeova posjeta Sjevernoj Koreji i nakon nje međukorejski samit. Sada, kada je nastala nova situacija, pojavila se potreba da djelujemo u skladu s njom - izjavio je Kim.  

Južna Koreja gradi ured za vezu u neposrednoj blizini granice sa Sjeverom, u okviru napora koje je pozdravio južnokorejski predsjednik Moon Jae-in na poboljšanju odnosa između dvije Koreje.

Ured, koji je južnokorejska vlada planirala otvoriti u augustu, izazvao je brige među opozicionim poslanicima i lokalnim medijima da bi prebacivanje materijala moglo prekršiti američke i UN-ove sankcije Sjevernoj Koreji.

Portparol južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje ponovio je stav vlade da materijal za ured za vezu i za njegove djelatnosti služi isključivo za potrebe južnokorejskog osoblja i da ne pruža nikakve povlastice Sjevernoj Koreji.

Međukorejski samit zakazan za septembar još je na dnevnom redu, a izgleda da se uloga predsjednika Moona kao posrednika između SAD-a i Sjeverne Koreje proširila nakon otkazane posjete, saopćio je Kim novinarima, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'