Svijet     | 26.08.2018. 11:30 |

Pompeo osudio zastrašujuće etničko čišćenje Rohinja

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 26. augusta (FENA) - Sjedinjene Američke Države će nastaviti tražiti odgovornost za one koji su odgovorni za "zastrašujuće etničko čišćenje" Rohinja muslimana u Mianmaru, najavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Ovu izjavu dao je povodom godišnjice konflikta u zapadnom Mianmaru kada je više od 700.000 Rohinja protjerano iz njihovih domova u susjedni Bangladeš.

- Prije godinu dana, nakon smrtonosnih vojnih napada, snage sigurnosti reagirale su pokretanjem zastrašujućeg etničkog čišćenja  Rohinja u Burmi - podsjetio je Pompeo na Twitteru, koristeći alternativni naziv za Mianmar.

Napomenuo je da će stoga SAD nastaviti tražiti odgovornost, dodajući da vojska mora poštivati ​​ljudska prava "da bi burmanska demokracija uspjela".

Vojska je vladala Mianmarom gotovo 50 godina nakon što je preuzela vlast 1962. godine i zadržala je znatne ovlasti temeljene na Ustavu iz 2008. godine.

Glasnogovornik vlade Mianmara Zaw Htay danas je nedostupan za komentare, javio je Reuters.

Vlada, koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, odbacila je optužbe izbjeglica za zlodjela, kazavši da su snage sigurnosti legalno potisnule muslimanske militante.

Izbjeglice Rohinja u Bangladešu organizirale su u subotu proteste i zajedničke molitve obilježavajući na taj način godišnjicu izbijanja sukoba.

Kako javlja Reuters, hiljade izbjeglica marširale su i molile, a mnogi od njih nosili su crne vrpce da bi obilježili ono što su nazvali početkom "genocida nad Rohinjama".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Požar u izbjegličkom kampu Rohingya, skoro 7.000 ostalo bez smještaja

Više od 200 Rohinja iskrcalo se u Indoneziji

Indonezija primila novi kontingent od dvjestotinjak Rohinja izbjeglica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo