Magazin     | 26.08.2018. 11:06 |

Gotovo milijun i pol ljudi kupuje i prodaje na Njuškalu

FENA Agencije

ZAGREB, 26. kolovoza (FENA) - Razvojem digitalne tehnologije u povijest su otišle scene čekanja u redovima na kiosku kako bi se kupio novi broj Plavog oglasnika i pregledala ponuda, primjerice, iznajmljivanja stanova, a procvali su internetski oglasnici, među kojima se u Hrvatskoj posebno ističe Njuškalo, trenutno s gotovo 1,5 milijuna korisnika koji kupuju i prodaju skoro sve što se može zamisliti.

Njuškalo je osnovano u rujnu 2007. i nakon toga bilježi iznimno brzi rast. Trebalo mu je tek šest mjeseci da dospije u top 10 najposjećenijih hrvatskih internetskih stranica. Više od pola hrvatske internetske populacije njegovi su korisnici, napominju iz Njuškala. 

Taj oglasnik svaki mjesec bilježi 19 milijuna posjeta i više od 200 milijuna otvorenih stranica. Oko 12 posto ukupnog broja posjeta Njuškala dolazi iz inozemstva, najviše iz susjednih zemalja i Njemačke.

Veći udio posjeta iz inozemstva bilježi kategorija nekretnine (oko 15 posto) dok u ljetnim mjesecima udio posjetitelja na kategoriji turizam raste do 20 posto od ukupnog broja, prenosi Hina.

Primicanjem ljeta kraju pojačava se interes za oglase u kojima se iznajmljuju stanovi. Tako je primjerice najgledaniji oglas ovih dana jedan u kojem se studentima iznamljuje stan na zagrebačkoj Knežiji. U svega par dana otvoren je 14.000 puta.

Trenutno 1,5 milijuna oglasa, dnevno ih se preda 8000

Trenutno je tamo čak 1,5 milijuna aktivnih oglasa. Dnevno se preda više od 8000 novih oglasa, odnosno 250.000 mjesečno.

Kako bi se davanje oglasa i kupoprodaja maksimalno olakšala gadget generaciji, Njuškalo ima aplikaciju za iOS i za Android koja je dosad preuzeta gotovo 850.000 puta. U ovom trenutku ima više od 4 milijuna posjeta mjesečno i rast posjeta od gotovo 14 posto na godišnjoj razini.

Njuškalo također ima posebno razvijenu aplikaciju Njuškalo Popusti, koja donosi najveću objedinjenu ponudu svih akcija, popusta i kataloga na tržištu, osnovne informacije te popis poslovnica i adresa trgovina i trgovačkih lanaca.

Njuškalo je lani povećalo prihode za gotovo 30 posto, odnosno završilo prošlu godinu s oko 7,3 milijuna eura prihoda i 1,2 milijuna eura dobiti. U strategiji do 2020. godine imaju zacrtan cilj od 100 milijuna kuna prihoda i profitnu marginu od oko 20 posto, uz stalno snažno ulaganje u tehnološki razvoj.

85 zaposlenih, podjednako muškaraca i žena

U najvećem internetskom oglasniku u Hrvatskoj radi 85 zaposlenih, pri čemu je taj broj uvećan za oko 50 posto tijekom prošle godine.

Kako navode, kreativne zaposlenike stavili su na prvo mjestu još 2007. godine i time zajamčili da prvi na tržište uvode trendove i inovacije zbog kojih su danas jedna od najvećih digitalnih kompanija u Hrvatskoj.

Njuškalo, tvrde u toj kompaniji, privlači vodeće domaće talente, a njihov tim čine profesionalci, u podjednakom omjeru žene i muškarci s prosječno 35 godina starosti. Njih 61 posto ima visoku ili višu stručnu spremu.

Prema Brand Equity istraživanju, Njuškalo je jedan od najsnažnijih brandova na hrvatskom tržištu, a kako bi zadržali tu poziciju, kažu u menadžmentu, i dalje će biti usmjereni na tehnološki razvoj kao podlogu za unapređenje usluga.

Primjer je funkcionalnost foto-prepoznavanja predmeta koju su implementirali ove godine u Njuškalo aplikaciju i tako korisnicima omogućili, između ostalog, 70 posto bržu predaju oglasa.

Najbrže prodan automobil za četiri minute

Što se tiče zanimljivosti povezanih s fenomenom oglašavanja i kupoprodaje, vrijedi zabilježiti da je najbrže prodani automobil na Njuškalu prodan unutar 4 minute od trenutka objave oglasa u ožujku 2017., a radi se o Citroenu C1.

Ne zaostaje puno ni primjer iz svibnja ove godine kada je jedan BMW serije 3 prodan u svega 27 minuta od predaje oglasa.

BMW je, uz Volkswagen i Renault, najzastupljenija marka na Njuškalu. Najčešći modeli BMW-a su serija 3, serija 5 i serija 1. Prosječna prijeđena kilometraža BMW-a serije 3 na Njuškalu iznosi 175.000 kilometara, dok je prosječna cijena 100.000 kuna. No, cijene jako variraju ovisno o godini proizvodnje, motoru i opremi.

Trenutno se na Njuškalu nude 63 različite marke i 800 modela rabljenih automobila. Prosječna prijeđena kilometraža tih automobila iznosi 158.000 kilometara, dok je prosječna starost 9 i pol godina.

Jahta za 25 milijuna eura, ploča Rolling Stonesa za 3490 kuna

Na Njuškalu se prodaje gotovo 3500 raznih plovila - od jedrilica i motornih brodova do gumenjaka i malih čamaca. Najviša tražena cijena za motorni brod u ovom trenutku iznosi 25 milijuna eura, a radi se o brodu Wider 150, dužine 46 metara s pet kabina i dva motora s po 750 ks.

Na drugom mjestu nalazi se brod Mondomarine dužine 41 metar s pet kabina, koji se prodaje za 19 i pol milijuna eura.

Želite li i svoj privatni pusti otok, jedan se, u zadarskom arhipelagu, može kupiti za 6,7 milijuna eura. 

Kad su posrijedi sve popularnije gramofonske ploče, trenutno je najskuplje indijsko mono izdanje albuma Rolling Stonesa "Beggars Banquet", koje se prodaje za 3490 kuna. Što se tiče domaćih izvođača, potpisani primjerak prve ploče Prljavog kazališta prodaje se za čak 1500 kuna.

Čitava, i to oveća kolekcija vinila u kojoj su od žanrova zastupljeni krautrock, progresiva, punk, indie, folk i ex-yu može se kupiti za 134.000 kuna.

Kad se kaže da negdje ima svega - od igle do lokomotive, obično je posrijedi metafora, ali na Njuškalu je to stvarnost. Tako se za jednu kunu mogu kupiti igle za šivanje, dok se lokomotive, istina makete, mogu kupiti već za 300-tinjak kuna.

Desetak Mona Lisa i mamutovi zubi

U ponudi je također desetak Mona Lisa. Tako se jedna u dimenzijama 70x50 cm, s okvirom, "stara preko 50 godina i sačuvana u izvornom obliku" nudi za 300 kuna.

Na cijeni su i mamutovi zubi koji se mogu nabaviti u rasponu od 1000 do 5200 kuna, a posebno je cijenjen zub morskog psa koji košta 10.000 kuna.

Što se tiče memorabilija vodećih hrvatskih političkih stranaka, može se naći kišobran HDZ-a s predizbornih skupova za 129 kuna, dok se SDP-ova majica nudi za povoljnih 15 kuna.

Kada se u tražilicu Njuškala upiše pojam Jugoslavija ponudi se preko 3000 oglasa, dok je NDH zastupljena s njih 1360. Uglavnom se radi o predmetima iz rubrika filatelija, militarija, razglednice, starine i knjige.

U ponudi je i desetak viteških oklopa čija je cijena između 2500 i 7000 kuna. Mnogo je povoljniji pleteni grijač za penis - 46 kuna, dok "penis na navijanje" košta 34 kune.

Oprez ako je cijena nerealno povoljna!

Da bi trgovanje tim bezbrojnim predmetima bilo sigurno, kupci u nekim situacijama trebaju biti maksimalno oprezni.

Alarm se treba upaliti ako se cijena vrijednog predmeta čini nerealno povoljnom ili se traži uplata cijelog ili manjeg iznosa unaprijed, mimo računa u banci.

Sumnjivo je također ako se izbjegava izravni susret kupca i prodavatelja, a posebno je opasno ako se traži preslika bankovne kartice ili drugih osobnih dokumenata. 

"Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, najčešće tako i jest. Zašto bi netko prodavao novi Audi sa samo 5000 prijeđenih kilometara za cijenu boljeg bicikla", kažu u Njuškalu.

Stoga pozivaju korisnike da, čim im se nešto učini sumnjivim, pozovu Korisničku službu i prijave sumnjivca.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!