Svijet     | 25.08.2018. 13:29 |

Južna Koreja izrazila žaljenje zbog otkazivanja Pompeove posjete Sjeveru

FENA Internet

SEUL, 25. augusta (FENA) - Južna Koreja u subotu je izrazila žaljenje zbog američke odluke da otkaže posjetu Sjevernoj Koreji državog sekretara Mikea Pompea, i saopćila je da je nastavak diplomatskih napora od ključnog značaja za rješenje spora s Pyongyangom o njegovim nuklearnim ambicijama.

Saopćenje ministarstva vanjskih poslova u Seulu uslijedilo je nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump naredio Pompeu da odgodi putovanje zbog, kako smatra, nedovoljnog napretka u razgovorima o nuklearnom razoružanju sa Sjeverom. Trump je također izjavio da su pregovori sa Sjevernom Korejom usporeni i zbog nedovoljne podrške Kine, jedinog velikog saveznika Sjevera koji je u sve oštrijem trgovinskom sporu sa Sjedinjenim Državama.

Nazivajući otkazivanje posjete nazatkom u diplomatskim naporima, ministarstvo vanjskih poslova u Seulu saopćilo je da bi za saveznike bilo bitno da insistiraju na "značajnom napretku" u denuklearizaciji Sjevera. Južna Koreja očekuje da Kina nastavi da igra "konstruktivnu ulogu" u međunarodnim naporima na rješenju nuklearne krize i da u potpunosti provodi sankcije protiv Sjevera, saopćilo je ministarstvo.

U saopćenju se navodi da je "najbitnije održati dugoročne ciljeve, istovremeno insistirajući na dijalogu i diplomatskim naporima kako bismo proveli sporazume sa samita Južne i Sjeverne Koreje i između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, umjesto da se pridaje značaj svakoj promjeni situacije". 

- Iako smatramo da je odgoda posjete Sjevernoj Koreji za žaljenje, vjerujemo da je od najvećeg značaja za dijalog Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, uključujući i posjetu državnog sekretara Pompea Sjevernoj Koreji, da doprinese ostvarenju napretka na potpunoj denuklearizaciji i uspostavi trajnog mira na Korejskom poluotoku - saopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi agencija AP. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo