Stranačke aktivnosti     | 24.08.2018. 18:15 |

Saopćenje za javnost Narod i Pravda

FENA Saopćenje

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić nastavlja sa grubim kršenjem Poslovničke procedure i zloupotrebom pozicije zakazujući 45. redovnu sjednicu Skupštine KS za 04.09.2018. godine tj. dan prije redovne zakazane 44. sjednice 05.09.2018. god.

Podsjećamo javnost da je na sjednici Kolegija Skupštine KS održanoj 12.06.2018. jednoglasno usvojen Dnevni red za 44. Redovnu sjednicu Skupštine KS, zakazanu za 25.07.2018. godine.

Zbog straha od odgovornosti direktora u javnom sektoru koji upravljaju višemilionskim budžetima a koji su postavljeni prema nalozima političkih centara, na sjednici kolegija Skupštine KS, Vlada je tražila da se izmijeni dnevni red i povuku izvještaji poslovanja Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) i svih 13 ustanova iz oblasti zdravstva, 6 ustanova kulture i 6 preduzeća iz oblasti komunalne privrede te izvještaj Televizije Kantona Sarajevo što nije prihvaćeno ostajući pri dnevnom redu koji je prethodno utvrđen 12.06.2018. godine.

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo je morala uputiti poziv zastupnicima u Skupštini KS za održavanje zakazane sjednice za 25.07.20118. god, što nije učinila grubo kršeći Poslovnik o radu Skupštine. Zloupotreba pozicije kao i bježanje od odgovornosti našlo je izraza u dosljednosti koalicije SDA-SBB, pravdajući se uz predsjednika SDA Mirze Čelika kako „zamjenik predsjedavajuće Sejo Bukva nema pravo da zakazuje sjednice Skupštine KS ako već nema materijale za dnevni red“ i kako „do kraja mandata neće biti sjednica“.

Narod i Pravda odbacuje navode predsjedavajuće napomenom da je dopresjedavajući Sejo Bukva na zahtjev većine klubova, a na osnovu člana 69. poslovnika Skupštine KS , stav 3 kojim „u slučaju odbijanja predsjedavajućeg da sazove sjednicu Skupštine, sjednicu može sazvati jedan od njegovih zamjenika...“, sazvao Skupštinu KS i uputio poziv zastupnicima za održavanje 44. radne sjednice zakazavši sjednicu za 05.09.2018. godine.

Nakon bezuspješnog pokušaja na jučerašnjoj sjednici kolegija Skupštine Kantona Sarajevo 23.08.2018. da se otkaže zakazana sjednica a zakaže nova sa izmijenjenim dnevnim redom, predsjedavajuća Ana Babić je samoinicijativno ponovo grubo kršeći Poslovnik bez odluke kolegija zakazala kako je navedeno 45. sjednicu dan prije već zakazane 44. sjednice.

Bez saglasnosti kolegija, iz dnevnog reda izbačene su brojne tačke poput rasprave o Nacrtima zakona o studentskom standardu, strategije razvoja obrazovanja, strategije uključivanja djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanju, prijedlog strategije prema mladima, izvještaja o izvršenju sankcija, finansijskom poslovanju Univerziteta u Sarajevu, kantonalne televizije, javne ustanove Gerontološki centar i o radu Prvobranilaštva Kantona Sarajevo.

Umjesto ovih ključnih tačaka koji usporavaju razvoj Kantona Sarajevo ali i rada Skupštine, u dnevni red su uvršteni, također bez saglasnosti kolegija, prema njihovom prioritetu, Prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja predsjednika i članova Javnog preduzeća Televizije Kantona Sarajevo“, Prijedlog odluke o potvrđivanju razrješenja v.d. predsjednika i članova Skupštine KJKP „Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo te još nekoliko zakona.

U skladu sa članom 70 poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo tražit će se odgovornost.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'